A Nokia megszünteti az Ovi márkát

Vágólapra másolva!
Megszűnik a Nokia Ovi: a multimédiás termékeket jelölő márkanév alatt kínált szolgáltatások közül a szoftver- és zenebolt a Nokia név alatt üzemel tovább. A korábban az Ovi Store-ban megvásárolt tartalmak pedig továbbra is elérhetőek maradnak.
Vágólapra másolva!

Teljesen eltűnik a Nokia online szolgáltatásainak nevéből a korábban használt Ovi márkanév. A négy éve alapított - és a magyar fül számára mindig viccesen csengő - Ovi-boltok a Nokia név alatt fognak működni. A változást Pino Bonetti, a cég Ovi blogjának főszerkesztője jelentette be. Bonetti szerint a változás nem lesz hatással a felhasználók életére, a szolgáltatások zavartalanul fognak működni, csupán a nevük lesz más.

Az átnevezés júliusban veszi kezdetét, és várhatóan 2012-ig tart. Az új Nokia telefonok kijelzőjén már az új márkanevek fognak megjelenni, a régebbi, Ovi Store-t futtató mobilokra pedig szoftverfrissítéssel érkezik meg az új nevű bolt.

A szolgáltatás elindítása után a kritikusok gyakran támadták azzal az Ovi Store-t, hogy létrehozása elsietett reakció volt az Apple App Store sikerére. 2011-re azonban a Nokiát használók rászoktak a cég szoftverboltjára, amely ekkorra átlagosan napi ötmillió letöltést szolgált ki.

Senkit nem lepett meg a döntés

Az iparági elemzők egyhangúlag üdvözölték az Ovi név elbúcsúztatását. "Elkövették azt a hibát, hogy létrehoztak egy márkanevet valami olyasminek, aminek erre nem volt szüksége" - mondta az Oviról Stuart Miles, a Pocketlint.com szerkesztője. Miles szerint a Windows Phone 7-re váltással a cég egyébként sem tarthatta volna meg a saját boltját.

A bolt azonban nem tűnik el teljesen, ugyanaz a rendszer fogja kiszolgálni a régebbi Nokia készülékeket. "Az ember azt gondolná, hogy ha feladják az Ovi márkát, akkor a két cég által közösen üzemeltetett bolt lép a helyébe. Furcsa irányt választottak" - nyilatkozta Windsor Holden, a Juniper Research telekommunikációs elemzője.