Hamis gyógyszerek reklámjai miatt büntethetik meg a Google-t

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok és fogyasztóvédelmi csoportok figyelmeztették a Google-t, hogy online hirdetési szolgáltatásán illegális tevékenységet folytató, hamisított gyógyszerekkel kereskedő társaságok népszerűsítik portékáikat. A rendőrség most azért indított nyomozást, hogy kiderítse, a keresőcégnek tudomása volt-e arról, hogy kikkel szerződik.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal amerikai üzleti napilap online kiadásának beszámolója szerint a szövetségi ügyészség vizsgálatot indított a Google szerepvállalásának megállapítása céljából. Ennek keretében az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ügynökei a céget illegális gyógyszerkereskedelemmel foglalkozó vállalkozóként keresték meg, és próbálták rávenni hirdetések leközlésére. Azt azonban még nem tudni, hogy a titkos vizsgálatok milyen eredménnyel zárultak - írja a lap.

A Yahoo és a Bing keresőt működtető Microsoft szóvivői úgy nyilatkoztak, nincs tudomásuk arról, hogy saját társaságaik ellen is hasonló vizsgálat folyna. Az eMarketer elemzőcég statisztikái szerint a Google és internetes hirdetésekkel foglalkozó kisebb riválisai mintegy évi egymilliárd dolláros bevételre tesznek szert online patikák és orvosi szolgáltatások hirdetéseiből. Arra vonatkozólag nincsenek adatok, hogy ezek hány százaléka végzi illegálisan tevékenységét, de egy 2008-as amerikai felmérés készítői az online patikák 96 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot.

Az internetes patikákban sokszor receptköteles gyógyszereket árusítanak orvosi rendelvény nélkül, emellett hamisított vagy romlott gyógyszereket kínálnak megvételre. Az üzleti lap belső forrásokból úgy értesült, hogy a Google peren kívüli egyezségre törekszik a szövetségi ügyészséggel. A keresőcég egyik jogásza tavaly egy blogbejegyzésében úgy nyilatkozott, hogy a Google évek óta nem tud sikeresen megbirkózni az illegális online patikák hirdetéseinek kiszűrésével, minden erőfeszítése ellenére sem.