Futárok segítségével e-mailezett Bin Laden

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy sem telefon, sem internet nem volt a házban, ahol bujkált, a terroristavezér e-mailen tartotta a kapcsolatot a külvilággal. A leveleket futárok hozták-vitték, pendrive-on.
Vágólapra másolva!

Fájdalmasan lassú és aprólékos munkát igénylő, de hatékony módszert alkalmazott Oszama bin Laden a külvilággal való kapcsolattartásra az interneteléréssel nem rendelkező rejtekhelyén - írja az AP hírügynökség, amelynek amerikai hírszerzők meséltek az offline e-mail titkairól. Bin Laden módszere nagyon egyszerű volt: a rejtekhelyéről futárok hozták-vitték az e-maileket, amelyeket pendrive-okon tároltak.

A terroristavezér a saját számítógépén olvashatta a leveleket az abottabadi házban, amelyeket futárok hoztak neki, lementett formában. Az elmentett válaszokat azután ugyenezek a futárok vitték el valamilyen biztonságos helyre, ahonnan feladták azokat e-mailben. A rendszer a bizalomra és a titoktartásra épült, de még az amerikai hírszerzés öreg rókáit is meglepte, milyen hosszú időn át üzemeltették ezt a rendszert Bin Ladenék.

Hamarosan kikérik a szolgáltatói adatokat

Az erődített villán való rajtaütés során a kommandósok rengeteg elektronikus adathordozót is magukkal vittek, amelyeket több ezer üzenet és több száz e-mail volt megtalálható. A Navy SEAL körülbelül száz pendrive-ot is összegyűjtött Bin Laden rejtekhelyén, amelyeket feltehetően felhasználtak az üzenetváltások során. A zsákmány olyan nagy, hogy az amerikai kormány az összes arab nyelvtudással rendelkező hírszerzőjét számba vette, mivel mindenkire szüksége lehet az átvizsgáláshoz.

A rejtekhelyről való e-mailezést az Al-Kaida azzal is biztosította, hogy a terrorszervezet tagjai rendszeresen e-mailcímet, telefonszámot váltottak, így a címzettek is folyamatosan változtak. Az AP szerint a lefoglalt adatoknak köszönhetően a hírszerzés és az FBI hamarosan bírósági végzések áradatát indíthatja meg az érintett internet- és e-mail-szolgáltatók felé, hogy kiadassa velük a postafiókok tulajdonosainak elérhető adatait.

Bin Laden végig aktív volt a levelek szerint

Ugyan Bin Laden az Egyesült Államokba nem írt leveleket, de az Al Kaida tagjai, akikkel kapcsolatot tartott, gyakran amerikai szolgáltatókat használtak. A nyomozóknak lehetőségük van arra is, hogy az amerikai igazságügy-minisztériumon keresztül bírói végzés nélkül szólítsák fel ezeket a szolgáltatókat az adatok kiadására.

Az Abottabadban megszerzett elektronikus dokumentumok is megerősítették azt a feltételezést, hogy Oszama Bin Laden a bujkálása alatti években is az Al-Kaida aktív vezetője volt, még az után is, hogy az amerikai kormány azt hitte, átadta a vezetést helyettesének, Ajman Al-Zavahirinek. Az eddig átvizsgált e-mailekben azonban nem derült fény újabb, megvalósítás előtt álló terrorakcióra.