Facebook: Harcolunk is az adatok védelmében

Vágólapra másolva!
Harcolni is hajlandó a Facebook az ügyfelek digitális magánszférájának megvédéséért, ha elégtelen bizonyítékokkal, jogtalanul fordulnak hozzá. A WikiLeaks feje által a világ legmegdöbbentőbb kémkedési gépezetének nevezett közösségi oldal elutasítja Assange vádjait.
Vágólapra másolva!

"Sosem gyakoroltak még nyomást ránk azért, hogy adatokat adjunk ki, minden egyes alkalommal harcoltunk, amikor úgy éreztük, hogy jogtalan a kérés" - válaszolta Julian Assange vádjaira a Facebook szóvivője. "Az ország törvényei határozzák meg, hogyan lehet adatot kikérni egy cégtől, mi ehhez a normához tartjuk magunkat" - mondta a közösségi oldal szóvivője.

Néhány cég rendelkezik olyan, a rendfenntartó szervek számára kiépített rendszerekkel, amelyeket azok a megfelelő bírósági engedélyek birtokában automatikus adatszerzésre használhatnak - írja Kashmir Hill, a Forbes Magazine bloggere. Az amerikai Sprint mobilszolgáltatótól például a készülékek GPS-koordinátáit kérdezhetik le a rendőrök egy ilyen rendszeren keresztül. A Facebooknak ilyen automatikus rendszere nincsen, a cég egy privacy-szakértőkből álló csoportot tart fent, hozzájuk fordulhatnak a hatóságok, ha a felhasználók információihoz akarnak hozzáférni.

A WikiLeaks feje a Russia Today-nek adott interjújában nevezte "a legmegdöbbentőbb kémkedési gépezetnek" az amerikai közösségi oldalt. "Ez a világ legátfogóbb adatbázisa, amelyben emberek nevei, kapcsolatai, lakcíme, tartózkodási helye, az egymással és rokonaikkal folytatott üzenetváltásai megtalálhatók, mindez az Egyesült Államok területén tárolva, úgy, hogy az amerikai hírszerzés számára elérhető" - nyilatkozta Assange az orosz hírtelevíziónak.