Extra percdíjjal bünteti a szombati telefonálást a kóser mobil

Vágólapra másolva!
Az Accel izraeli távközlési cég kóser mobiltelefont mutatott be, amely jiddis nyelvű menüvel és hászid népzenéből készített csengőhangokkal, valamint szombaton érvénybe lépő büntető-percdíjjal szolgálja ki az ultraortodox zsidók speciális igényeit.
Vágólapra másolva!

Habár számos cég kínált már a vallásos vevőkörnek olyan telefont, amelyen nincs internethozzáférés, email és Facebook-fiók, mert ezek miatt kísértésbe eshet a felhasználó, mindeddig egyikük sem kínálta szolgáltatásait jiddis nyelven, holott a helyi piacon mintegy 350-400 ezer főre becsülik a célközönséget. Az ortodox mobillal egyébként nem lehet SMS-t küldeni, netezni, sőt kamerát sem tartalmaz.

A kibocsátó cég két hászid fordító, négy hónapnyi munkájával készítette el a héber karakterekkel írott felhasználói felületet, amely olyan jiddis szavakat tartalmaz, mint például a "Klingen" (csengőhang) vagy a "Schirm Verteidikung" (képernyővédő). Az egyébként az Alcatel T-701 készülékre alapuló modellhez az importőr a rabbiátus jóváhagyását is megszerezte, amihez először azt kellett bizonyítania, hogy a technikailag képzett felhasználók sem lesznek képesek megkerülni a beépített korlátozásokat, hogy így bűnbe eshessenek. Ebben segít az az extra képesség is, hogy a telefon szombaton (amikor a vallási előírások szerint többek között telefonálni sem lenne szabad) rendkívüli, 10 sékeles (mintegy 400 forintos) percdíjat számláz a megtévedt tulajdonosnak.