Rendet teszünk a csatlakozóháborúban

Vágólapra másolva!
Mire megérkeztek a boltokba az új, szupergyors USB-vel felszerelt notebookok, az Apple és az Intel kihozta saját, sokkal gyorsabb, Thunderbolt nevű megoldását. A csatlakozóháború végét nem kell kivárni, kiválasztottuk a legjövőkompatibilisebb technológiát.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron kerültek a boltokba a legújabb, 3.0-s USB-szabványt használó eszközök, és a régi gépeket az új csatlakozóval kompatibilissá tevő beépíthető kártyák, ExpressCard-foglalatba csúsztatható kiegészítők. A beépíthető USB-kártyák az asztali PC-tulajdonosok életét tették csak egyszerűvé, ők tízezer forint körüli összegért képessé tehették gépüket a villámgyors, kék csatlakozós USB fogadására.

A notebook tulajdonosoknak kínált kiegészítők azonban nem voltak teljes értékű megoldások. Az USB 3.0-s eszközök kezelésével megbirkóznak, azonban kilógnak a gépből, külön kell őket kezelni, vigyáznunk kell, ne hagyjuk el a tízezer forint körüli apró alkatrészt. A helyzet a 2011-es évvel javulni látszik, a prémiumkategóriás laptopokban már karácsonykor megjelentek a kék USB-k, lassan felbukkannak a csatlakozók a középkategóriás gépekben is, jövőre pedig talán már nem is lehet laptopot venni nélküle.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Csak a színét figyeljék: a kék csatlakozós USB képes a nagyobb sebességre

Megszaporodtak a piacon az USB 3.0-s eszközök is. Míg korábban csak egy-két gyártónak volt olyan külső merevlemeze, amely támogatta az új szabványt, mostanra minden nagyobb gyártó előrukkolt egy-egy ilyen külső winchesterrel. A nagyobb sebességre képes eszközök nem kerülnek jelentősen többe a hasonló méretű, USB 2.0-s eszközöknél, ezért ha adatok hordozására szolgáló apróbb vagy otthoni biztonsági mentésre használt nagyobb lemezt keresünk, érdemes kék USB-set vásárolni.

USB: sebesség és kompatibilitás

A 3.0-s USB egyetlen óriási előnnyel rendelkezik a huszonegyedik század hajnalán kiadott 2.0-s szabvánnyal szemben. Az elmúlt tíz évben jelentősen megnőttek a fájlméretek, nagyobb felbontású fotókkal dolgozunk, olyan HD-s videókat nézünk, amelyet a 2000 környékén vett gépünk meg sem tudna nyitni, több helyet eszik az operációs rendszerünk és a zenegyűjteményünk. Azok a kábelek és csatlakozók, amelyeken egy 600 megabájtos, "egycédés" filmet egy szempillantás alatt át lehetett másolni, már lassúnak tűnnek, hagy 4-8 gigabájtos DVD másolása esetén.

Forrás: VIA
Pendrive-ból is készült már szupergyors verzió

A sebesség növelése mellett arra kellett ügyelnie az új szabványt készítő mérnököknek, hogy a készülő megoldás kompatibilis maradjon a korábbi USB-eszközökkel. A számítástechnika egyik legnagyobb eredményének tekinthető közös csatoló egerekben, billentyűzetekben, fényképezőgépeken, szkennereken és egyéb egzotikus perifériákon található meg. Már 2008-ban is több mint kétmillárd USB-eszköz keringett a világban, számuk pedig tovább nőtt az elmúlt években. A csatoló óriási biztonságot nyújt, hiszen már nincs olyan számítógép, amely ne tudná kezelni.

Villámgyors az Apple új csatolója

Míg az USB tervezéséért felelős csoport a kék csatlakozón dolgozott, az Intel laboratóriumában teljesen új adatátviteli technológiát dolgoztak ki a kutatók. A Light Peaknek nevezett, és az eredeti tervek szerint optikai kábellel működő technológia 20 gigabit per másodperces átviteli sebességet ígért. Az új csatlakozók először az Apple MacBook Pro gépeiben jelentek meg, mostanra azonban beszerelték az iMac-ekbe is. A tervekhez képest két dolog változott: egyrészt az optikai kábelt rézdrótra cserélték, így nemcsak információt tud továbbítani, hanem az akku töltésére is használható, másrészt pedig a Light Peak labornevet a jobban csengő Thunderboltra cserélték le.

Forrás: Apple
Csak a drágább Mac-ekben található meg a megváltó Thunderbolt

A Thunderbolt csatoló messze felülmúlja sokoldalúságban az USB-t. Összesen hét eszközt lehet sorba kötni az új szabványt használva, ezek közül kettő ráadásul HD-felbontású videót fogadó kijelző lehet. A Apple a gépein korábban is alkalmazott Mini DisplayPort csatlakozóját használta fel az Thunderbolthoz, így az ezt választó vásárlóknak nem kell lecserélniük a korábbi megjelenítőiket. Az egyéb perifériák megjelenésére azonban már várni kell a Mac-felhasználóknak. A PC-gyártók pedig csak 2011 második negyedévében juthatnak hozzá az új technológiához.

Ne féljünk az USB 3.0-tól

A csatlakozóháború eredményének megtippelését nem vállaljuk fel, az Apple már korábban is képes volt "eladni" az összes számítógépgyártónak egy szabványt: ez volt az USB. Az viszont már most is pontosan látszik, hogy a következő három-négy évre milyen adattárolót kell vásárolni. Filmek tárolására szolgáló, zenék munkába hordására használt vagy épp a médialejátszóra kötendő apró külső merevlemezből mindenki nyugodtan vásárolhat még USB 2.0-sat. Tíz-tizenkétezer forintért bármelyik üzletben vehetünk egy 320 gigabájtos lemezt, amely megoldja minden adathordozási gondunkat.

Az íróasztalon tárolt, biztonsági mentésekre, családi videók tárolására használt, hosszabb élettartamra tervezett lemezek közül érdemes már az USB 3.0-sat keresni. A három-négyezer forintos árkülönbség eltörpül a sebességnövekedés nyújtotta kényelem mellett. Még azt is megkockáztatjuk, hogy a sokat fotózó, videózó emberek jól járnak egy expresscardos USB 3.0-s kártyával. A sebesség azért is jöhet jól később, mert a következő Windows már külső merevlemezekre is telepíthető lesz.

Végül pedig bízzunk nagyon a Thunderboltban. Az Intel által kifejlesztett technológia lehetővé teheti a jövőben, hogy ne kelljen tucatnyi kábelt kihúzni a lakásban, egy hosszú sorba fűzhetjük a HD-kijelzőket, médialejátszókat, tárolókat általa. Amíg azonban a csatoló elterjed, el lehet használni egy olcsóbb, adattárolásra szintén alkalmas merevlemezt, így nem szabad most thunderboltos eszközbe ölni pénzt.