Mégis lett új symbianos Nokia okostelefon

Vágólapra másolva!
A Nokia április 12-én két új okostelefont mutatott be, amelyeken a Symbian új, "Anna" kódjelű verziója fut. Az E6 jelű készülék teljes billentyűzetet kapott, míg az X7 teljes felületű érintőképernyőt, mindkettő még ebben a negyedévben kapható lesz 400 euro körüli áron.
Vágólapra másolva!

Az új, "Anna" kódnevű Symbian csak apróbb változtatásokon esett át, egy ténylegesen scrollozható kezdőképernyő mellett gyorsabb böngészőt, új ikonokat és feljavított, frissített Ovi Maps térképet kínál, illetve orvosoltak egy sok Nokia-használó által felrótt hiányosságot is: immár álló módban is elérhető a teljes virtuális billentyűzet. A két új telefon eleve ezzel a Symbian-változattal érkezik, míg a legújabb Nokiák (N8, E7, C7 és C6-01) frissíthetőek lesznek az új változatra.

Forrás: Nokia
Forrás: Nokia

Balra az E6, jobbra az X7 látható

Az E6-os 2,5 inches érintőképernyője 640x480-as felbontású, ami a kijelző kis mérete miatt kifejezetten látványos képet eredményez. A képernyő alatt navigációs kezelőszervek (négyirányú nyílbillentyű és érintős alapbillentyűk), illetve egy a Blackberry által meghonosított teljes billentyűzet található. A telefon nagyon vékony és könnyű, fém készülékháza elegáns, az első tesztelők szerint kézbe fogni remek. A kamera 8 megapixeles és 720p-s video rögzítésére képes, az 1500 mAh akkumulátor 9 órás folyamatos videolejátszást ígér, köszönhetően a manapság már kicsinek számító képernyőnek és a mindössze 680 MHz-es központi egységnek.

Az X7-es 4 inches AMOLED érintőképernyőt kapott, valamint az E6-oséval megegyező kamerát és processzort. Az összeszerelés minősége a szokásos nokiás csúcsminőség, ám az első tesztek alapján a processzorkapacitás éppen csak elegendő, még a kezelői felület is akadozik - nem mintha ez nem lenne éppen így a legtöbb távol-keleti androidos készülék esetében is.

Februárban a Nokia új vezérigazgatója, Stephen Elop már eltemette a Symbiant, s bejelentette, hogy a jövőben a finn gyártó okostelefonjait a Microsoft Windows Phone 7-tel fogják szállítani. Erre azonban még várni kell, addig pedig, úgy tűnik, a cég megpróbálja tompítani Elop kijelentéseinek élét, s az átmeneti időszakra elhitetni, hogy a Symbian mégsem csupán "egy égő platform, amiről menekülni kell", hanem egy megfelelő választás a Windows-éra jövőre várható kezdetéig.