Megjósolja az IBM a dugókat

Vágólapra másolva!
Az IBM kutatórészlege olyan rendszer beindítását tervezi, amely előrejelzi majd a balesetek, útlezárások forgalomra gyakorolt hatását, így már indulás előtt alternatív útvonalakat javasolhat az autósoknak. 
Vágólapra másolva!

Az IBM a Caltrans kaliforniai útfenntartó vállalattal és a Kaliforniai Egyetemmel közösen egy komplex forgalom-előrejelző szolgáltatást akar kiépíteni, amely elsősorban az amerikai ingázók életét könnyítené meg előzetes forgalmi információkkal.

A társuló cégek egyrészt egy olyan rendszert fognak kiépíteni, amely az utak forgalmának pontos mérését végzi majd, egy másik technológia pedig az útlezárások, balesetek forgalomra gyakorolt hatását elemzi ki, így képes lesz megjósolni, hogy merre várható dugók kialakulása. Egy harmadik alrendszer a közlekedőket értesíti majd a forgalmi helyzetről többféle módon, akár sms-ben, akár e-mailbe, vagy akár közösségi oldalakon keresztül.

A szolgáltatás tesztelése már megkezdődött, melynek során teszterek okostelefonon futó alkalmazások automatikusan továbbítják az IBM szervereinek útvonalaikat és közlekedési szokásaikat. Magyarországon nemrég a Google indított be közlekedési információs szolgáltatást, amely a cég online térképén érhető el webes és mobiltelefonos felületen egyaránt.