Hat hónapnyi netmegvonásra ítélhetik a kalózkodókat Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Háromcsapásos fájlcseretörvényt fogadott el az új-zélandi parlament. Az új jogszabály 12 ezer dollárra emeli a maximális büntetési tételt, ami mellé még féléves internetmegvonást is ki lehet szabni.
Vágólapra másolva!

Féléves internettől való eltiltást és akár tizenkétezer dollárost bírságot is kiszabhatnak a szerzői jog megsértőire Új-Zélandon. Az ország új szerzői jogi törvénye a több helyen megvalósított három csapás módszerére épül. A jogtulajdonosok figyelmeztethetik az internetszolgáltatót ügyfeleinek vétségére, a szolgáltató ilyenkor köteles figyelmeztetni a netezőket a lehetséges következményekre, a harmadik panasz után a bíróság féléves eltiltást, valamint pénzbírságot szabhat ki a kalózkodó internetezőre.

"Az online jogsértés nagy károkat okoz a kreatív iparnak, amely a fájlmegosztás népszerűvé válásával komoly bevételcsökkenést szenvedett el" - nyilatkozta Simon Power kereskedelmi miniszter. "A törvény kedvét fogja szegni az illegális megosztóknak, és hatékonyabb eszözöket ad a kreatív szektor szereplőinek a kezébe, hogy érvényesítsék szerzői jogaikat" - mondta a miniszter.

A törvényt nagy többséggel fogadták el, csupán a Zöldpárt kilenc képviselője és két független jelölt szavazott ellene. A törvénytervezet ellen tavaly komoly tilatkozásokat tartottak különböző felhasználói csoportok, akik azzal vádolták meg a képviselőket, hogy nem értik az internet és a fájlcsere alapjait. Az új fájlcseretörvény szeptember elsejével lép hatályba, a mobilhálózatokra azonban csak 2013 októbere után lesz csak érvényes.