Gyalázkodó sms-t küld az androidos kártevő

Vágólapra másolva!
A Google Android szoftverét futtató okostelefonokat célozza egy létező program meghamisított változata, amely a fertőzött készülékekről a tulajdonost gyalázó üzeneteket küld szét.
Vágólapra másolva!

A PC World informatikai magazin híre szerint a "Walk and Text" nevű, az Android Marketen másfél dollárért megvásárolható applikációba rejtettek kártevőt. Ez a program eredetileg azt teszi lehetővé, hogy az üzenet írása közben, háttérként a telefon kamerájának képét mutatja, hogy gyaloglás közben ne essen orra használója.

Ennek a programnak a nem legálisan terjesztett kalózverziója azonban kártevőt rejt - hívta fel a figyelmet a biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec. A trójai falovat rejtő alkalmazás ellopja a felhasználó személyes adatait, és továbbítja azt készítőinek. Emellett automatikusan, a felhasználó tudta nélkül olyan angoly nyelvű sms-eket küld a telefonkönyvben szereplő személyeknek a telefonról, amellyel kínos helyzetbe hozza a felhasználót. Ez magyar fordításban a következőképpen fest: "Hey, épp letöltöttem egy kalóz appot az internetről, Walk and Text for Android. Én hülye és olcsójános vagyok, csak egy dollár lett volna a program. Te ne lopj!"

Mivel a kártevő minden egyes kontakt számára elküldi az üzenetet, igen magas telefonszámlát is generálhat az áldozatául eső felhasználóknak. A Symantec szakértői szerint a kártevőt tartalmazó applikáció elkészítéséhez az eredeti Walk and Textet használták fel a készítők, melyhez ők maguk adtak hozzá egy kártevőt, és kezdték terjeszteni kisebb, mobilszoftvereket kínáló letöltőoldalakon. A hamis program a Google saját, Android nevű piacterén nem volt elérhető. Az eredeti alkalmazás készítői tagadják, hogy bármi közük lenne a kalózverzióhoz, és perrel fenyegették meg az esetről blogján beszámoló Avast nevű biztonsági céget is, amiért nyilvánosságra hozta az ezzel kapcsolatos információkat.