Az orosz GLONASS a GPS alternatívája lehet

Vágólapra másolva!
Egy svéd vállalat lett az orosz GLONASS műholdas navigációs rendszer első ismert külföldi felhasználója, ezzel az amerikai GPS rendszer kereskedelmi alternatívájának rangjára emelte azt a nemzetközi piacon. Az oroszok mindkét helymeghatározó módszert alkalmazó telefonokról tárgyalnak a Nokiával, a Morotolával és a Qualcommal.
Vágólapra másolva!

A műholdas helymeghatározó szolgáltatásokat nyújtó svéd vállalat, a Swepos geodéziai kutatási igazgatóhelyettese, Bo Jonsson szerint a GLONASS a magas északi szélességi fokokon az amerikai rendszernél pontosabb adatokat szolgáltat. Ennek oka, hogy "műholdjai a horizont felett magasabban keringenek és ezért itt jobban láthatóak a GPS műholdaknál" - mondta.

Oroszország a hetvenes években kezdte meg a GLONASS műholdas helymeghatározó rendszer fejlesztését és eddig összesen kétmilliárd dollárt költött a projektre. A rendszer teljes értékű működőképességéhez még három műholdat kell pályára állítani. Bo Jonsson szerint ügyfeleiknek már 90 százaléka használja az orosz rendszert az amerikai GPS rendszerrel kombinálva. Az orosz szövetségi űrhivatal elnöke, Anatolij Perminov szerint pedig magas északi szélességi fokokon még az amerikaiak is az orosz rendszerre lesznek kénytelenek hagyatkozni.

Oroszország arra számít, hogy a GLONASS navigációs rendszer sikere valóságos technológiai forradalmat indít el az országban a rendszerre épülő szolgáltatások kifejlesztésének felfutásával. A GLONASS rendszert használó első okostelefon értékesítését ebben a hónapban kezdte meg az MTS mobilszolgáltató vállalat. Oroszország 2012-től 25 százalékos importvámot vet ki a GLONASS rendszert nem használó okostelefonokra. A GLONASS rendszert felügyelő állami intézmény tájékoztatása szerint a Nokia, a Motorola és a Qualcomm tárgyalásokat folytat orosz félvezető áramköröket gyártó vállalatokkal GLONASS és GPS rendszerrel egyaránt felszerelt mobilkészülékek tömeggyártásáról.