Újra szabadlábon a spammerek királya

Vágólapra másolva!
Az amerikai Robert Soloway közel négyéves börtönbüntetését követően szabadult, állítása szerint nem akar visszakerülni a rácsok mögé, ezért hozzájárult, hogy nevelőtisztjei még éveken át megfigyeljék online tevékenységét.
Vágólapra másolva!

A most 31 éves Robert Solowayt 2007 nyarán ítélték letöltendő börtönbüntetésre az amerikai hatóságok: a spammer általa vezetett levélszemétküldő csoport a letartóztatását megelőző négy évben mintegy tízbillió darab kéretlen üzenetet küldött szét a világhálón. A múlt héten kiszabadult spammer a Wired című lapnak elmondta, hogy ha újra rajtakapnák, hogy spameket küld szét, azzal feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit szegné meg, ezért semmiképpen nem fog így cselekedni. Elmondása szerint még a "másolatot kap" mezőbe sem fogja senki címét beírni, egy üzenetet csak egy címzettnek küld el, nehogy a kéretlen levelek küldésének legcsekélyebb gyanúja is felmerülhessen vele szemben.

Nincs eltiltva az internettől

Soloway egyébként nincs eltiltva az internet használatától, ám nevelőtisztjei minden egyes elküldött levelet, és felkeresett honlapot monitorozni fognak az elkövetkezendő három évben. Az egykori spammer a Wirednek úgy nyilatkozott, a börtönben sokat hallott már a Facebookról, és ki fogja próbálni a közösségi oldalt.

A férfi egyébként nem tagadja, hogy korábban spamüzenetek kiküldésével kereste a kenyerét, a hatóságok szerint kártevők készítőit is szerződtette, hogy fertőzött számítógépeket is felhasználhasson az üzenetek továbbítására. A spammer korábban napi húszezer dollárt, vagyis közel négymillió forintot is megkeresett kéretlen leveleivel, így ruhatára Armani és Prada darabokból állt, saját Mercedese és Porschéja volt. Ezeket a luxuscikkeket azóta elveszítette, jelenleg egy Seattle-ben lévő fénymásolószalonban kapott munkát tízdolláros (2 ezer forint) órabérért.

Boldogtalan gyerekkor szülte a spammert

Soloway elmlondása szerint korábban kettős életet élt, és igazi szociopataként cselekedett, amelynek kialakulásához elmondása szerint boldogtalan gyerekkora vezetett: túlsúlyos volt, nem voltak barátai, depresszióval küzdött, ezért Apple-számítógépéhez menekült a problémák elől. Első spammelésre alkalmas szoftverét 17 évesen írta meg, és adta el 150 dollárért még a kilencvenes években. Elmondása szerint, amíg házakat és elegáns partikat adott, rengeteg barátja volt, de ők csak addig voltak kedvesek vele, amíg komoly vagyona volt.