A felhőben gépelik be az alkotmányozási kérdőív válaszait

Vágólapra másolva!
Közösségi munkavégzés, úgynevezett cloud working segítségével digitalizálják a kormány alkotmányozással kapcsolatos kérdőívének tizenharmadik kérdését, amelyben az előre megadott válaszok beikszelése helyett szabadon fejthetik ki a véleményüket a válaszadók. A távmunkások akár két-háromszáz választ is be tudnak írni egy-két perc alatt.
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcmillió állampolgár kapta meg a kormány alkotmányozással kapcsolatos kérdőívét. A dokumentum tizenkét darab kérdésből és egy javaslatok megfogalmazására fenntartott rubrikából áll. Míg az ikszelős kérdéssort a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala dolgozza fel óránként negyvenezer dokumentumot digitalizáló rendszerével, a kézírásos válaszok gépre viteléért a másfél éve indult gépelő.hu nevű startup végezheti el.

A gépelő.hu távmunkások és az internet segítségével nagyon rövid határidőkkel képes szöveg- és adatbeviteli feladatokat megoldani. Működésének lényege, hogy a digitalizálni szánt információt - például egy interjú vagy tévéműsor hanganyagát, vagy beszkennelt kézírást - kis részekre tördelik szét, majd a sok apró részletet egyszerre adják ki a gépírást végző távmunkásoknak. Így lehetséges, hogy egy hatvan perces interjút hatvan egyperces részre vágva, majd hatvan gépelőnek kiosztva egy-két perc alatt elkészülnek a digitalizálással. A részekre darabolást, a részek szétosztását, majd újra összefűzését automatikusan végzik.

Hatalmas adatmennyiséggel dolgoznak

A kormány kérdőívét március 11-ig nyolcszázezer ember töltötte ki és küldte vissza. A válaszadók közül nem mindegyik fáradt azzal, hogy saját javaslatot, kommentárt is fűzzön a dokumentumhoz. A magyar startuphoz csupán a kérdőív vége, a kézírásos válaszok jutottak el beszkennelve, a gépelő.hu-nak dolgozó távmunkások csupán ezekkel találkoznak.

Egyszerre kétszáz-kétszázötven ember dolgozik az állampolgárok válaszainak beírásán - nyilatkozta az [origo]-nak Faragó Péter, a gépelő.hu vezetője. A távmunkás rendszert vezető szakember becslése szerint összesen 4-500-an dolgozhatnak a kérdőív digitalizálásán. A távmunka nem hagyományos, reggel nyolctól délután négyig tartó munkabeosztás szerint zajlik, hanem minden munkavállaló annyit és akkor dolgozik, amikor ráér. A vállalkozás nagyon szigorú határidőt kapott a feladat elvégzésére, lépést kell tudniuk tartani a szkennerek 100 000 db / napos feldolgozási kapacitásával.

Minden válasz két ember kezén megy keresztül, az első beírja a szkennelt képen található szöveget, azt pedig a rendszer még kiosztja egy korrektornak is ellenőrzésre. Hosszabb szövegek esetén a rendszer össze is fűzi az apró darabokra vágott dokumentumot, majd ezután küldi el a megbízónak.

Forrás: [origo]
A címlapon kettéválnak a munkavállaló és a megrendelő útjai

A gépelő.hu-t megbíző KEK KH szövegfájlként és adatbázisként is megkapja a begépelt állampolgári javaslatokat. Adatbányászattal, kiértékeléssel a cég nem foglalkozik, sőt azt sem tudják, hogyan tervezi felhasználni a kormány a beérkezett javaslatokat.

Hogy működik a gépelő.hu?

A startup kezdetben a gyesen, gyeden levő kismamákat, illetve a mozgáskorlátozottakat akarta visszahozni a munkaerőpiacra. Azokat az embereket, akik ugyan tudnának és akarnak is dolgozni, ám a munkahelyre való bejutást nem tudják megoldani. A szolgáltatás másfél évvel ezelőtti indulásakor ötven munkavállaló toborzása volt a cél, mostanra 15 ezren regisztráltak és dolgoznak a rendszerben.

A munka megkezdéséhez ingyenes regisztráció és egy rövid teszt kitöltése szükséges. A teszt fajtája attól függ, milyen típusú munkára - szövegbevitelre, korrektúrázásra vagy adatbevitelre - jelentkezik az új munkavállaló, lehet kávéházi beszélgetésről készült felvétel begépelése, öt beszkennelt képen szereplő szöveg beírása, vagy egy adatbázisban szereplő tíz névhez telefonszám keresése. Az automata kiértékelést követően a gépelő.hu e-mailben értesíti a munkavállalót, és ha tesztjét elfogadták, azonnal el is kezdheti a munkát. A megbízási szerződést a sikeres teszt után kapja meg a távmunkás - ha ezt kitöltötte és visszaküldte a cégnek, már tudnak neki fizetést utalni, ám a munkát már azonnal a teszt után megkezdheti.

A közigazgatási hivatal vezetőjének korábbi közlése szerint a kérdőívek feldolgozásának költségei körülbelül hétszázmillió forintra rúgnak, míg egy népszavazás közel ötmilliárd forintba kerül. Korábban úgy számoltak, hogy egy állampolgár megkérdezése 150 forintba fog kerülni, ám március elején már úgy nyilatkozott a hivatal vezetője, hogy 90 forintra sikerült leszorítani egy válasz teljes költségét. Ebben az összegben benne van a kérdőívek nyomtatásától kezdve a kézbesítésen át a visszaküldésig és feldolgozásig az összes lépés.