Megjavítja a bemozdult, zajos videókat a YouTube

Vágólapra másolva!
Nemsokára hipermodern szoftveres technológiával fogja feljavítani a YouTube a szervereire feltöltött videókat: az eddig mozifilmek készítése során alkalmazott algoritmusok megszüntetik a kép rázkódását, zajosságát, színhibáit és eltűntetik a a lencsén maradt piszok okozta foltokat is. Tavaly óta alapszinten már vágni is lehet a YouTube-ra feltöltött klipeket, egy ideje pedig a felvétel hosszúságának korlátozása is megszűnt a legtöbb felhasználó számára, így minden adott ahhoz, hogy az átlagember házi videóit a jövőben a Google-nál szerkessze és tárolja.
Vágólapra másolva!

A Google bejelentette, hogy felvásárolt egy ír céget, amely mozgóképes anyagok minőségének feljavításával foglalkozik. A Green Parrot Pictures által kidolgozott speciális technológiákkal a rossz minőségű, például zajos, rázkódó, vibráló, vagy halvány színű videókat lehet automatikusan profibb kinézetűvé tenni. A cég szoftveres algoritmusát használták a látványos jelenetekben gazdag Pókember és a Gyűrűk ura című filmek alkotói is, szolgáltatásai pedig továbbra is elérhetőek lesznek a filmesek számára annak ellenére, hogy a cég mérnökei Írországból Kaliforniába települnek át az elkövetkezendő hónapokban annak érdekében, hogy a YouTube működtetőivel szorosan együtt tudjanak dolgozni.

Utólag fixálják a remegést, digitálisan letörlik a porszemcséket

Hamarosan ugyanez a megoldás teszi majd jobb minőségűvé a YouTube-ra feltöltött videókat is - teljesen automatikusan. A világ legnépszerűbb videomegosztójára percenként 35 órányi mozgóképes tartalmat töltenek fel, ezek jelentős része azonban amatőr felvétel, azaz mobiltelefonnal vagy valamilyen olcsó digitális kamerával készülnek. Persze az operatőri tehetséget továbbra sem helyettesíti az automatika, a digitális feljavítás révén azonban a nem szakértő kezek által rögzített felvételek élvezhetőbbé válnak. Emellett a rendszer az interneten keresztüli továbbításra is optimalizálni fogja a videókat.

A Green Parrot Pictures technológiája a honlapján elérhető demonstrációs videók alapján jelentősen javíthat az amatőr felvételeken. A következő videominta képstabilizátor nélküli kamerával készült úgy, hogy rögzítője állványt sem használt, kézből vette fel a képsorokat, a kamerát pedig jól láthatóan nem tartotta túl stabilan, a kép folyamatosan remeg.

Az ugráló kép eltereli a figyelmet a képkockákon látható történésekről, az ír cég megoldása azonban képes detektálni az egyes képkockák elhelyezkedése közötti nem kívánatos különbséget, és a képkockák digitális manipulálásával kiegyensúlyozni a kamera véletlen mozgását.

Leginkább régi felvételek - például digitalizált celluloid-filmek - esetében jelentkezhet a kép villogása, de az algoritmus automatikusan tudja korrigálni a fényerőt a felvétel képkockáinak minden egyes képpontjában, ezáltal teljesen megszünteti a jelenséget.

Ugyancsak régi felvételekre jellemző, hogy a forrásul szolgáló filmszalag karcos, foltos vagy koszos, de digitális felvételen is lehet a képminőséget befolyásoló sérülés. A képjavító eljárás mindkét típusú hibát orvosolni tudja, emellett eltávolítja a sötétebb helyszíneken felvett videókról a képzajt, de a technológia a felvétel átszínezését, és lelassítását is lehetővé teszi.

Egyelőre nem tudni, mikortól lesz elérhető a YouTube-on a Google tulajdonába került cég képjavító technológiája, a keresőcég csupán azt közölte, hogy a felvételek feltöltésekor végzi majd el a rendszer az optimalizációt.

Nem csak lejátszani, szerkeszteni is lehet

Tavaly nyár óta már nem csak nézegetni lehet a videókat a YouTube-on, hanem szerkeszteni is. A Videoszerkesztő elsősorban arra való, hogy a feltöltött videóból kihagyjuk azokat a részleteket, amelyeket nem akarunk megosztani a nagyvilággal vagy az ismerősökkel, vagy több videóból készítsünk egyveleget. A feltöltött videókól kivághatók a hasznos részek, az így keletkezett klipek összefűzhetők, a vágások áttűnésekkel effektezhetők, illetve ingyenes (és jogtiszta) aláfestő zene rendelhető a képekhez.

Forrás: [origo]
Saját feltöltött videóit bárki szerkesztheti is a YouTube-on

Míg korábban a YouTube elsősorban a feltölthető videók időtartamának korlátozása miatt nem volt alkalmas hosszabb nyaralós videók megosztására, tavaly december óta megszüntették a feltölthető videó hosszára, és a videofájl méretére vonatkozó korlátozásokat. Alapesetben legfeljebb 15 perces, legfeljebb 2 gigabájtos felvételeket tud fogadni a rendszer, ám a mintaszerűen viselkedő (azaz szerzőijog-sértő videókat sosem feltöltő, és a szájt szabályzatát egyéb módon sem megszegő) felhasználók akár 20 gigabájtos, időkorlátozás nélküli videókat is feltölthetnek az oldalra - igaz, ehhez a Javában készült speciális feltöltőfelületet kell használniuk.

Tekintve, hogy a YouTube akár kitűnő minőségű, full-HD felbontású felvételeket is képes fogadni, egyre vonzóbb lesz a felhasználók számára, riválisainak zöme ugyanis vagy fizetős, vagy csak nagyon rövid felvételeket enged feltölteni ingyen. A közösségi oldalakon pedig sokan osztják meg ismerőseikkel fotóik mellett videóikat, hiszen már egy ötvenezer forintos digitális kamerával is lehet látványos, nagyfelbontású felvételeket készíteni. A YouTube-ra feltöltött videókat nagyon egyszerűen meg lehet osztani az ismerősökkel úgy is, hogy azt idegenek ne láthassák. Jelenleg egyetlen komoly hiányossága van a rendszernek: a feltöltött videó forrásfájljához többé nem lehet hozzáférni, pedig ez praktikus volna, a feldolgozás előtti felvételre évekkel később is szükség lehet.