Bárkit filmessé változtatna a YouTube

youtube goanimate
Vágólapra másolva!
A közhelyes nyaralós videókat speciális effektusokkal tűzdelt, pörgős klipekké alakíthatjuk a YouTube-on, sőt bárki készíthet rajzfilmet vagy háromdimenziós animációs filmet a videomegosztó legújabb eszközeivel. A szájton néhány napja már a remegő kézzel rögzített, rossz mobilminőségű felvételeket is fel lehet javítani. Kipróbáltuk a YouTube újdonságait.
Vágólapra másolva!

Saját rajzfilmet gyárthatunk a YouTube-on

Független cégek webes szolgáltatásait fűzte be a napokban saját oldalára a videomegosztó a YouTube.com/create címen. Ezek közül a legjátékosabb a Go Animate, amellyel mindennemű animációs előképzettség nélkül lehet rajzfilmeket készíteni. A választható hátterek és karakterek listája egyelőre meglehetősen szűk, ám az oldal szerint hamarosan bővülni fog a kínálat.

Hogyan lehet rajzfilmet készíteni a YouTube-ban? Egy grafikus felületen, ahol ki kell választani a háttérül szolgáló helyszínt (melyen például a bútorokat is át lehet rendezni) és helyükre rakosgatni a szereplőket az egérrel. A szereplőkre kattintva tevékenységeket lehet hozzájuk rendelni: álljon, üljön, mozogjon, legyen mérges vagy például mosolyogjon a karakter. Egy-egy jelenetrészbe egy mondatnyi szöveg vagy egy mozdulat raktározható, a folytatáshoz új Scene-eket (jeleneteket) kell hozzáadni a rajzfilmhez.

Forrás: [origo]
Itt lehet kipróbálni a Go Animate rajzfilmkészítőt

Nem szükséges jelenetdarabonként újra és újra összerakni a hátteret, az egyes jelenetdarabokat ugyanis át lehet másolni a következő scene-ekbe, ahol a már elhelyezett szereplőkhöz új mozdulatokat, mondatokat adhatunk meg. A szereplők beszéltetése beszédszintézis segítségével történik: csak be kell gépelni a szájukba adandó mondatokat. Bár ez a megoldás nagyon kényelmes, sajnos a magyar nyelvet nem támogatja, és kissé robotos hangzást kölcsönöz a szereplőknek. Az elkészült alkotást egy gombnyomással lehet feltölteni a YouTube-ra, próbánk során azonban legalább egy órát kellett várni arra, hogy meg is jelenjen a videók között.

Shrek nyomába léphetünk, de csak pénzért

Míg a Go Animate-tel kétdimenziós rajzfilmeket lehet szerkeszteni, az Xtranormal Movie Makerrel 3D-s alkotásokat is készíthetünk. Itt ugyancsak lehetőség van a hátterek és a szereplők cserélgetésére, azonban a virtuális bábok és egyéb objektumok helyet változtatni már nem tudnak. Lehetőség van háttérzaj és aláfestő zene megadására, a mondatokat pedig ugyancsak beszédszintetizátor segítségével olvassák fel a szereplők - magyarul persze ez a szolgáltatás sem tud.

3D-s animációs filmet is lehet készíteni

A mondatokba beszúrt ikonokkal grimaszolásra is késztethetjük a bábokat, és ugyancsak ezen a módon lehet mozgatni is őket, például két mondat közé beszúrhatjuk, hogy az emberke dobjon egy csókot, vagy nézzen a kamerába. Az előnézethez csak állóképek állnak rendelkezésre, azonban a végeredmény egy 3D-s animációs klip. Ugyanakkor az Xtranormalt csak kipróbálni lehet ingyenesen, komolyabb használatáért már krediteket kell vásárolni - valódi pénzért.

Ne legyen dögunalmas a nyaralós videó!

A harmadik kreatív újítás a YouTube-on a Stupeflix, amelynek segítségével nyaralós fotókat, rövid videorészleteket lehet a hagyományos diavetítésnél jóval látványosabb formában tálalni az ismerősöknek. A fotókon különböző effektusokat alkalmaz az oldal sablonja, például egymás mellé pakolja azokat, pásztáz rajtuk, vagy beléjük zoomol a látvány érdekében.

Jelenleg a YouTube-on háromféle sablon érhető el, melyek közül az Outline-t ajánljuk kipróbálásra, ebben ugyanis fürgén váltakoznak a fotók és videobetétek, és még a Google Mapsen is be lehet mutatni a nyaralós helyszínt. A Stupefix használata nagyon egyszerű, mert közvetlenül képes importálni a Flickrre és a Picasára feltöltött fotókat is.

Eltünteti a rázkódásokat a YouTube

Mint azt megírtuk, a Google tulajdonában lévő videomegosztó nemrég felvásárolt egy videojavító technológiákat fejlesztő ír céget. Nem kellett hozzá két hét, és a YouTube-ot használók már használatba is vehetik az új képstabilizációs technológiát, amit a szájt videoszerkesztő felületén lehet elérni. A bemozduló felvételeket élvezhetőbbé tételéhez a YouTube online szerkesztőfelületét kell megnyitni. Itt baloldalt a saját videók érhetőek el, ezeket az egérrel kell áthúzni az alul található felületre: ha itt a kurzort a videó fölé visszük, a megjelenő Effektek ikonra kell kattintani. Ennek hatására megjelenik az adott klip egy külön szerkesztőablakban, ahol a Video stabilizálása menüpontot kell kipipálni.


Tesztfelvételünk képstabilizátor nélkül, séta közben készült

Tapasztalataink szerint a stabilizáció mértékét az esetek többségében érdemes az alapbeállítás szerinti hármas fokozaton hagyni, ennél magasabbra emelve ugyanis már túlságosan sokat vág le a felvétel tetejéből és aljából az algoritmus. Mint az a két tesztvideón is jól látható, a technológia meglepően jól teljesít, a séta közben rögzített felvételeket is rázkódásmentessé tette.


A szélsőséges rázkódást kiszűrte az algoritmus, de a kép kissé hullámzó lett

Ugyanakkor továbbra sem érdemes az állvány helyett a YouTube képjavító motorjára bízni a képminőséget, a szélsőségesebb mértékű bemozdulásokat ugyanis csak kompromisszumok árán lehetséges utólagosan kompenzálni: ilyenkor a stabilizált videó egyes részei kissé hullámoznak.

Elforgatás és speciális effektusok

A YouTube videoszerkesztőjének tudása a stabilizáción túl is jelentősen bővült: mostantól akár el is lehet forgatni vele a felvételeket, ami például akkor jöhet jól, ha a mobillal véletlenül álló módban készült a videó. A korábbinál több képátmenet-effektust lehet alkalmazni több rövid felvétel összefűzéséhez, melyekből már nem csak hatot, hanem akár tizenhetet is képes kezelni a felület. További újdonság a hangvágás lehetősége, ami lehetővé teszi, hogy ne csak a videó hangja vagy azt kiváltó háttérzene szóljon a video lejátszása alatt, hanem a kettőt vegyesen lehessen alkalmazni.

Az utóbbi hetek YouTube-fejlesztéseiből jól látszik, hogy a Google (a videomegosztó tulajdonosa) a felhasználók saját készítésű tartalmainak számát szeretné növelni, ehhez igyekszik újabb eszközöket biztosítani. A cél elérését egyrészt a kreatív fiatalok megszólításában, másrészt a mobiltelefonok által demokratizált mozgóképrögzítés támogatásában látják. Előbbi inkább játéknak tűnik, az utóbbi viszont új szintre hozhatja a nyaralós videók és az azokat kiszolgáló eszközök, szolgáltatások piacát.