Mobiljukon át figyelnék a pekingiek mozgását

Vágólapra másolva!
A kínai kormány bejelentette, hogy a pekingi emberek mozgását monitorozni fogja, méghozzá a mobiltelefonokon keresztül. A kommunista vezetés szerint erre szükség van az egyre nagyobb közlekedési dugók csökkentése érdekében, emberjogi aktivisták szerint azonban egy ilyen rendszer igen komoly visszaélésekre is lehetőséget biztosít.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint az emberek mozgásáról szóló hírt egy kormányzati honlapon jelentették be a héten. Bár az emberek mozgását monitorozó rendszer pontos indulásának dátuma még nem ismert, azt már tudni, hogy azzal 17 millió pekingi lakos közlekedését lehet majd vizsgálni.

A rendszernek a China Mobile nevű mobilszolgáltató ügyfeleire lesz rálátása, az aktuális tartózkodási helyük mellett a mozgásuk irányát is le tudja kérdezni, ha be van kapcsolva a mobiltelefonjuk. Ezzel a módszerrel a kínai fővárosban az autópályákon kialakuló, egyre aggasztóbb problémát jelentő forgalmi dugókat akarják visszaszorítani, melyek egyike nemrég kilenc napon át tartott.

Az autók haladási iránya mellett a technológia megmutatja majd, hogy a város egyes részein milyen a tömegközlekedési eszközök kihasználtsága, és a szolgáltatáshoz csatlakozó mobilozók maguk is hozzáférhetnek majd a forgalmi adatokhoz. Azt azonban még nem tudni, hogy a rendszerhez önkéntes alapon lehet-e majd csatlakozni, vagy minden helyi mobiltelefont használó lakos mozgását követni fogja a rendszer, ez ugyanis igen komoly visszaélésekre ad lehetőséget.

Fotó: MTI/Trebitsch Péter
Óriási közlekedési dugó Pekingben

Emberjogi aktivisták szerint ugyanis a kínai kormány korábban több alkalommal visszaélt a modern technológia által nyújtott lehetőségekkel, és többek közt feltörte a működését bíráló aktivisták e-mail fiókjait is.

Mark Natkin, egy pekingi elemzőcég ügyvezetője szerint egy olyan gyakorlat, ami az amerikai vagy európai adatvédelmi szabályok szerint jogsértő lenne, az nem szükségszerűen az Kínában is. Ugyanakkor az ázsiai országban egészen a közelmúltig lehetett személyes iratok nélkül is mobiltelefon-előfizetést vásárolni, a múlt év óta - az európai és amerikai gyakorlathoz hasonlóan - már csak személyazonosságuk igazolását követően juthatnak SIM-kártyához a helyi lakosok. A jelenlegi 850 millió előfizetés jelentős része azonban még lehetővé teszi az anonim módon történő felhasználást.