Megtanulnak a okostelefonok nyelvén az autók

Vágólapra másolva!
Készül az autó-okostelefon kommunikáció szabványa, ha elkészül, nem kell autónként újratanulni, hogyan lehet a középkonzol kijelzőjére varázsolni a zenéinket, hol lehet bekapcsolni a hívásjelzést, és hogyan lehet az áttölteni a kocsi navigációjára a kedvenc célpontjainkat.
Vágólapra másolva!

A GM, a Daimler, a Honda, a Hyundai, a Toyota és a Volkswagen alapította meg az autó-kütyü kommunikációval foglalkozó munkacsoportot. A telefongyártók közül egyelőre a Nokia, az LG és a Samsung csatlakozott, valamint a fejegységeket gyártó Alpine és Panasonic is belépett a tagok közé. A közeljövőben várhatóan a többi gyártó is csatlakozik a felhasználók kényelmét, a kényelmesebb autós telefonálást szolgáló kezdeményezéshez.

A tervben nem csak a telefonos beszélgetés és az SMS-ek fogadásának támogatása szerepel. A mobilok menüjét az autó beépített kijelzőjén lehet majd elérni, sőt hangvezérléssel is lehet majd navigálni a tartalmak, alkalmazások között. A megoldás jelentősen csökkenheti a betanulási időt, az autó és a telefon összekötése után a vezérlés pont ugyanazon a felületen fog történni, mint a korábbi telefoné.

A biztonságosabb vezetés mellett a megoldás segíthet összefésülni az autó navigációs eszközén és a telefonon tartott fontos célpontok (POI) adatbázist. A változásnak kockázatai is vannak, az autókba drága pénzen megvásárolható beépített navigációt leválthatja a telefonon futó GPS-szoftver.

A kapcsolat megteremtésére szolgáló technológiák közül az USB-ben, a wifiben és a Bluetoothban is gondolkodik a munkacsoport. Az új szabvány nem fogja megkötni az autógyártók kezét. Extraként a drót nélküli akkumulátortöltés és az NFC-t használó kommunikáció is belekerülhet a szabványba.