Kamufelhasználókkal manipulál a neten az amerikai hírszerzés

Vágólapra másolva!
Az amerikai központi parancsnokság olyan speciális szoftvert vásárolt, amelynek segítségével egy operátor egyidejűleg akár tíz különböző - és hamis - online személyiséget tud vezérelni.
Vágólapra másolva!

A legitimnek tűnő, ám valójában nem létező felhasználókat külföldi közösségi oldalakra, fórumokra és csevegőoldalakra regisztrálják, ahol a szélsőséges Amerika-ellenes propaganda monitorozása és ellensúlyozása a feladatuk. Ezenkívül az interneten tevékenykedő szélsőséges csoportok bomlasztására is felhasználhatják a technológiát.

Az összesen 2,76 millió dollárért, vagyis félmilliárd forintnak megfelelő összegért beszerzett Ntrepid szoftver lehetővé teszi a parancsnokság operátorai számára, hogy egyszerre akár tíz különböző, más-más országban élőnek tűnő, fiktív online személyiséggel kommunikáljanak a világhálón a nélkül, hogy lerína róluk, hogy a valóságban nem létező személyek.

A szoftver ugyanis valósnak tűnő internetes előéletet, vagyis visszakereshető háttérinformációkat is generál az álfelhasználókhoz, így nevükre, e-mail címükre rákeresve valós személynek tűnnek majd. A parancsnokság Floridában dolgozó online operátorai a szoftverrel tökéletesen álcázhatják magukat az interneten, ha például fiktív karakterük francia állampolgár, IP-címük is franciának fog látszódni a használt internetes szolgáltatásokon - számolt be a Wall Street Journal. A központi parancsnokság szóvivője a brit Guardiannek elmondta, a technológiát nem használják amerikai honlapokon, így például a Facebookon vagy a Twitteren sem terjesztenek alkalmazásával propagandát vagy dezinformációkat.