Még csak tanuljuk az okostelefon használatát

Vágólapra másolva!
Az okostelefon-tulajdonosok többsége még csak ismerkedik az alkalmazások világával. A férfiak napi négyszer, a nők háromszor fordulnak a mobilos appokhoz segítségért - derült ki a T-Mobile felméréséből. 
Vágólapra másolva!

A két nem okostelefonhoz való hozzáállása is eltérő. A férfiak negyede tölt le rendszeresen új alkalmazásokat, míg a nőknek csak 14 százaléka kísérletezik újabb szoftverekkel. A feltelepített, megismert alkalmazásokat már rendszeresen használják az okosmobilosok, a válaszadók 96 százaléka indít el legalább napi egy mobilszoftvert. Az T-Mobile kérdéseit megválaszoló 1200 okostelefon-tulajdonosból nyolcszázan érzik úgy, hogy otthonosan mozognak az applikációk világában, négyszázan viszont még tanulónak tartják magukat.

Az okostelefon típusa azt is meghatározza, hogy ki hány szoftvert használ. Az átlagosan napi öt appot használó iphone-osok élete a legszínesebb, őket követik a napi négy alkalmazást futtató androidosok, Windows Mobile-felhasználók és badások. A legkevesebb programot a Symbiant futtató mobillal rendelkező nokiások indítják.

A válaszadók 42 százaléka olyan szoftvereket keres, amelyek megkönnyítik a mindennapokat. A felhasználók harmada információszerzésre használja a mobilt, negyedük a barátokkal való kapcsolattartás eszközének tartja az okostelefont, ötödük pedig a szórakozás eszközeként tekint rá. A férfiak jellemzően praktikus célokból nyúlnak az appokhoz, a nők inkább kapcsolattartásra használják a szoftvereket. A legnépszerűbb alkalmazások a közösségi oldalak, ezt követi az e-mail, a navigációs szoftver és a mobil böngésző.

Az új alkalmazások nem minden felhasználót érdekelnek. A válaszadók harmada nem látogatja a szoftverboltokat, felük csak időnként tölt le új szoftvereket, csupán egyhatoduk telepít rendszeresen új szoftvereket. Az iPhone-tulajdonosok a legaktívabbak, közülük tízből kilencen gyakran vagy alkalmanként töltenek le új programokat, míg az androidos és badás készülékek tulajdonosainál 79 százalék a kíváncsiak aránya. A 21 év alattiak a barátaiktól és netes áruházakból jutnak hozzá az újabb szoftverekhez. Az idősebbek szakmai oldalakon és fórumokon keresgélnek ötletek után.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa.