Hogyan laptopozzunk napsütésben?

Vágólapra másolva!
Itt a tavasz, megjött a jó idő, az ember egyre erősebb késztetést érez, hogy kimozduljon a négy fal közül, és akár a notebookját is magával vigye a kertbe, tópartra. A képernyő viszont nem látszik jól a napfényben, jogos tehát a kérdés: mit lehet tenni ilyenkor?
Vágólapra másolva!

A válasz sajnos az, hogy nem sokat. A monitor láthatósága érdekében az embernek vagy a kényelmét kell feláldoznia, vagy a gépét kell lecserélnie, esetleg átalakítania - de ez utóbbi ráadásul csak netbookok esetén kivitelezhető. Azért érdemes áttekinteni, milyen lehetőségek vannak!

1. Alapvető intézkedések, ingyen

Ha a fenti módszerek vagy kiegészítők egyikét sem engedhetjük meg magunknak, és rögtönöznünk kell, akkor nincs mit tenni: lehetőleg próbáljunk árnyékba vonulni, ahol látunk valamit a gép képéből. Manapság a laptopok többségét fényes, így tükröződésre különösen hajlamos LCD-vel szerelik fel. Ezek esetében valamennyit segíthet, ha fekete vagy sötét színű, minta nélküli felsőt - pólót, inget - veszünk fel, hiszen ez fog visszatükröződni a képernyőn, és ennyivel is jobb láthatóságot biztosít. Természetesen a fényerőt is célszerű minél jobban feltekerni a gépen a kinti munkához - ez persze az akkumulátor üzemidejét csökkenti.

2. Válasszunk matt kijelzős notebookot!

Bár a legtöbb új laptop képernyője fényes, azért lehet még kapni a matt felületűt is. Ezek kicsit önmagukban is szórják a fényt, ezért rontják a képminőséget, és a fényes felületen a színek is jobban érvényesülnek, a gyártók ezért szerelik inkább utóbbival a gépeket.

Forrás: [origo]
Az üzleti gépeken még mindig matt a kijelző

Az üzleti felhasználóknak készült gépeken viszont továbbra sem a multimédiás anyagok élvezetére helyezik a tervezők a hangsúlyt, ezért ezek közül továbbra is lehet matt kijelzős példányokat válogatni, ahogy az olcsó, de szerényebb tudású netbookokból is, ahol inkább a takarékosság a magyarázat. Sajnos ez is kompromisszumos megoldás: a notebookgyártók kínálatának körülbelül egyötödét teszik ki a matt kijelzős gépek. Ami a netbookokat illeti, Asus EEE PC-t vagy Samsung N145-öst is kaphatunk matt kijelzővel, az üzleti modellek közül pedig több HP-Compaq, a Toshiba Portégé, a Dell Vostro és a Lenovo ThinkPad vagy a Fujitsu Lifebook-sorozatának tagjai is ilyennel vannak felszerelve.

A legtöbb üzleti notebook persze kissé puritán kinézetű a divatos noteszgépekhez képest, és több közöttük a drága, jobban felszerelt modell. Az otthoni filmnézéshez viszont már csak azért sem a legjobbak, mert ezekből a gyártók - kevés kivétellel - kihagyják a lapostévékhez szükséges HDMI-csatlakozót, vagy a térhatású hangrendszereket. Ilyen gépet ezért csak annak érdemes választania, aki kimondottan sokat dolgozna vele napfényben.

3. Barkácsoljunk magunknak napfényálló gépet!

Ha a gépet folyton erős napfényben kell használni, akkor már érdemes fontolóra venni azt is, hogy átalakítjuk. Sajnos erre is csak korlátozott lehetőség van, de ha nagyon kell, megoldható. Az egyetlen, garantáltan napfényálló kijelzőt az oktatási programként indult One Laptop Per Child projekt százdolláros PC-jéhez tervezték, amelyet arra találtak ki, hogy akár az afrikai sivatagokban élő gyerkőcök is tanulhassanak vele.

Maga a projekt nem lett akkora siker, mint várták tőle elindítói, de a kijelzőket konstruáló cég, a Pixel Qi felismerte a dologban rejlő üzleti lehetőséget, és más gépekhez is árusítani kezdte őket. A speciális kijelző bekapcsolt háttérvilágítással ugyanolyan színes képet ad, mint egy matt képernyős LCD-monitor, kikapcsolt háttérvilágítással viszont fekete-fehérre, pontosabban 64 szürke árnyalatra vált, és jól olvasható napfényben is. A Pixel Qi képe hasonló az e-könyv-olvasók e-ink-technológiájának kontrasztos, fekete-fehér képéhez, de a képfrissítése gyorsabb, akár így is lehet rajta videót nézni.

Forrás: Pixel Qi
A Pixel Qi speciális képernyője napfényben is olvasható

A gyártó külön megvásárolható és házilag beszerelhető kiegészítőként árulja az egyelőre csak 10,1 hüvelykes méretben készülő paneleket, amelyeket néhány netbooktípusba be lehet építeni házilag. Ilyenek a Lenovo S10-2, az Acer Aspire One vagy a Samsung NB30, N130 és N220. Magyarországhoz legközelebb ilyen kijelzőket a müncheni Display Solutions forgalmaz, ötvenezer forintos ára azonban sokakat elriaszthat.

A táblagépgyártók közül a Notion Ink Adam nevű gépét szerelték fel ilyen kijelzővel, de ez nem valószínű, hogy tömeges forgalmazásba kerülne Magyarországon. Mások még csak kísérleteznek a megoldással.

4. Borítsuk be a gépet árnyékolóval!

Ha sokat kell dolgoznunk a napon notebookkal, és olcsó megoldást szeretnénk, akkor célszerű valamilyen árnyékolót konstruálni vagy vásárolni a géphez. Ezeket a termékeket laptop hood, vagy laptop shade néven lehet megtalálni, és akár az Ebayen, akár a gyártóktól rendelünk belőlük, 30-40 dollár körüli összeget (6-8 ezer forint) kell értük fizetni. Ha márkanév alapján keresgélünk, akkor a Hoodman's, a Compushade vagy a PCHood márkákat érdemes keresni. Ez utóbbi idehaza is kapható, drágább, notebookra 20 ezer forint körül indul az ára mérettől függően, viszont nagyobb asztali monitorokra is megvásárolható.

Forrás: [origo]
Az árnyékoló nagy és esetlen, de a legegyszerűbb megoldás, amely használhatóvá teszi a gépet

Az ügyesebbek persze maguknak is konstruálhatnak valamilyen árnyékolót, de a profi daraboknak megvan az az előnyük, hogy strapabíróak és stabilan megállnak a gépen, az anyaguk pedig antisztatikus, vagyis nem vonzzák a port.