Érintés után is meggyőző az új iPad

Vágólapra másolva!
Kecses, könnyű és villámgyors : az iPad úgy újult meg, hogy semmi váratlan újdonságot nem hozott, de megkapott minden átalakítást, amivel továbbra is a legvonzóbb táblagép. Londonban, az Apple európai sajtóeseményén próbáltuk ki az új modellt.
Vágólapra másolva!

Az új iPad azzal, hogy körülbelül harmadával vékonyabb, és körülbelül 15 százalékkal könnyebb elődjénél, határozottabban kecsesebb lett - állapíthattuk meg a San Franciscó-i termékbemutató alkalmából rendezett londoni sajtóeseményen, amelyen kézbe is foghattuk az új modellt. A táblagép méretének és súlyának csökkenése éppen, hogy túl van egy olyan lélektan határon, amitől a készülék bámulatosan légiesnek tűnik, és ebben talán a formai kialakítása is szerepet játszik.

Az első iPad ugyanis szögletes, az új pedig lekerekített szélekkel rendelkezik, amelybe ráadásul simán, elvékonyodva olvad bele az előlap műanyagja is, bármilyen perem nélkül. Az egész iPad még kompaktabbnak, még jobban összerakottnak érződik, mint az előző, így még nagyobb hangsúly tevődik a lényegre, vagyis a kijelzőre.

A kétmagosra változott processzor megnövekedett sebességét csak azzal tudtuk próbára tenni, hogy szemügyre vettük a rá írt iMovie videoszerkesztő alkalmazást, mivel leginkább ez erőforrás-igényes. A szoftver az asztali változatnál jóval kevesebbet tud, de egy átlagos, videomegosztóra szánt felvétel vagy nyaralásos családi videó megvágásához minden szükséges tudása megvan, és a nagyméretű képernyőn kényelmesen is kezelhető.

Fotó: Vámosi Gergő [origo]
Az iPad 2 [origo]-kompatibilis

Az Apple másik büszkesége a Garage Band nevű zeneszerkesztő, amelyben az a legérzékletesebb újítás, hogy már finomabban érzékeli a felhasználó ujjainak játékát a virtuális hangszereken. Az érintőképernyőn megjelenített zongora billentyűjére gyengébben vagy erősebben is rá lehet koppintani, a virtuális gitár húrjait pedig nem csak pengetni, de lefogni, vagy nyújtani is lehet.

A weboldalak betöltése, megjelenítése nem lett érzékelhetően gyorsabb a megerősödött hardveren, a görgetés, nagyítás azonban finomabbá, akadástól teljesen mentessé vált. A bemutatón nem sikerült annyira megizzasztani a készüléket, hogy kiderüljön, vajon a kétmagos processzor melegszik-e valamennyire a terhelés alatt, de ebben egységesek a beszámolók, eddig senki nem tapasztalt számottevő hőképződést.

Fotó: Vámosi Gergő [origo]
Ahogy nyílik a borító, egyből éled a tábla

A készülékre szerelt kamerákkal vélhetően kevesen fognak rendszeresen videózni, ehhez sem a tablet mérete, sem a kamerák minősége nem ideális, de nem is ez a cél, hanem a Facetime videochat alkalmazás kiszolgálása. Az előlapi kamerát emellett annál többen használhatják majd közösségi oldalakra szánt portrék készítésére. Ügyes húzás volt a cég részéről, hogy az iPadre is kiadta a Macen népszerű Photo Booth szoftvert, amivel meg lehet effektezni a fényképeket, a bemutatón a legtöbben nem tudták megállni, hogy játszadozzanak egy kicsit az ujjal húzogatható torzításokkal.

Az újfajta, tokot helyettesítő mágneses képernyővédő megjelentetése apróságnak tűnik ugyan, de egyrészt ötletes kialakítása pontosan azt az innovációt sugározza, amit az Apple rajongói annyira szeretnek, másrészt az ipadezők számára tényleg fontos kellék. Alig van valaki, aki az előző modellt ne a cég által megálmodott fekete, mappaszerű tokkal használná, az iPad 2-n pedig az előlapra mágnesesen csatlakozó képernyőtakaró lehet a sláger.

Fotó: Vámosi Gergő [origo]
Így tapad a Smart Cover az iPad 2-höz

Az egész készüléket védő tok helyett a Smart Covernek nevezett eszköz csak a képernyőt fedi el, megkímélve az iPadet a kövérség látszatától. A fedőlapot gyorsan, erősen rögzíti a helyére a mágneses zsanér, ha pedig betakarjuk vele a képernyőt, a kijelző magától ki is kapcsol. Mivel a képernyővédő szakaszosan összehajtogatható, erős támaszt lehet belőle készíteni a táblagépnek ahhoz, hogy az asztalon használjuk gépeléshez, vagy akár fel is állítsuk videózáshoz. Ugyan első pillantásra ez a megoldás nem tűnik meggyőzőnek, de a kipróbálás után megbizonyosodhattunk róla, hogy működik: a tokot helyettesítő takaró elég erős és masszív ahhoz, hogy mindezeket a feladatokat ügyesen ellássa.

Az új iPad könnyebbre, gyorsabbra alakításával, a játékokat még élvezetesebbé tevő giroszkóppal, a videochat kameráival az Apple mérnökei minden lényegeset beleraktak az új táblagépbe ahhoz, hogy továbbra is a tabletmezőny élén maradjon a készülék, bár, mint az eladási adatok mutatják, az Apple-nek egyelőre tényleg csak magával kell lépést tartania. A nagyobb képernyőfelbontás igazából nem hiányzik, ahogy a nagyobb tárkapacitás sem: mindezek csak drágábbá tették volna a készüléket, amivel kapcsolatban nagyon fontos részlet, hogy így, még kívánatosabb kiadásban is ugyanannyiba kerül, mint az előd.

Fotó: Vámosi Gergő [origo]
Steve Jobs személyesen mutatta be az iPad 2-t

Semmi felesleges nincs tehát benne, Steve Jobs és csapata csak ügyesen vitte tovább azt a koncepciót, amit az első iPaddel kidolgoztak. Jobs, akinek a személyes jelenléte is hangsúlyozta, mennyire fontos termékről van szó a cég számára, beszéde végén is kiemelte, hogy szerinte az eltérő koncepció miatt olyan sikeres a tablet. A konkurencia ugyanis az Apple-vezér szerint láthatóan nem tudja, pontosan mit akar - sokan a személyi számítógépet akarják a tablet-formátumba beleerőltetni felesleges funkcionalitással, illetve "más fejleszti a szoftvert és a hardvert", ami nyilván a szaporodó androidos modellek gyártóinak szánt fricska volt.

Az iPad 2-vel viszont az Apple a maga részéről bemutatta, hogy továbbra is nagyon pontosan tudja, milyen úton akar járni, és nincs kétségünk afelől, hogy ez a készülék is slágertermék lesz. Mint látható, sok apró finomság van benne, ami azzá teheti, és miközben a legtöbb konkurens termék még csak drága, bizonytalan ígéret, addig az új iPad másfél hét múlva már a boltokban lesz.