Egér helyett szemmel vezérelhető az új laptop

Vágólapra másolva!
A CeBIT technológiai kiállításon mutatták be elsőként a használója szemének mozgását követni képes laptopot, amelyen egér nélkül, egyszerűen a képernyőre nézve is lehetséges fájlokat megnyitni.
Vágólapra másolva!

A svéd Tobii cég egy Lenovo noteszgép alapjaira készítette el speciális laptopjának prototípusát, amelyet szemkövető technológiával láttak el. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerűbb feladatok elvégzéséhez ne kelljen használni az egeret, hanem a felhasználónak elegendő legyen a képernyő megfelelő részére tekintenie egy fájl megnyitásához vagy egy menüpont megnyitásához.

A számítógép webkameráját használó megoldás azt is érzékeli, hogy mikor nem nézi a felhasználó a képernyőt, amelyet ilyenkor energiatakarékossági okokból lekapcsol. Amint azonban újból a monitorra pillant a gép használója, annak tartalma újból megjelenik. A Tobii cég szerint a jövő laptopjai minden bizonnyal valamilyen kamerás megoldást használnak majd a megszokott egér vagy érintőfelület kiváltására. Erre azonban még éveket kell várni, a tömegpiacon való bevezetéshez ugyanis még kisebbé és olcsóbbá kell tenni a szemmozgást figyelő megoldást.

Forrás: [origo]



A szemfelismerés segítségével ugyanis nem kell levenni a kezet a klaviatúráról, az egérkurzort a képernyő megfelelő részére fókuszálva lehet mozgatni, de akár zoomolásra is lehetőséget biztosít. Ez a technológia azt is lehetővé teszi, hogy a mozgásukban korlátozott emberek könnyen tudjanak számítógépet vagy egyéb berendezéseket használni.