Barátainkat faggathatjuk a Facebookon

Vágólapra másolva!
A tömegek helyett a barátaik bölcsességét hívhatják segítségül a facebookozók. A funkció fokozatosan válik elérhetővé, hamarosan mindenki szavazásokkal és kérdésekkel bombázhatja ismerőseit.
Vágólapra másolva!

A Yahoo Answers és a Quora jellegű válaszadó oldalak babérjaira tör a Facebook legújabb funkciójával. A fukció kifejlesztésének ötletét a közösségi oldal felhasználói adták - írja Adrian Graham, a Questionsért felelős termékmenedzser a Facebook-blogján - akik a státuszüzenetükbe gyakran írtak az ismerőseiknek címzett kérdéseket.

Forrás: Facebook
Szavazást és eldöntendő kérdéseket is adhatunk

A menedzser szerint a kérdések többnyire véleményekre irányultak, vagy a másik emberről szóltak, nem pedig tényekre kérdeztek rá. Az étterem- vagy filmajánlás pedig nem olyan terület, amelyet szakértők bevonásával érdemes megoldani - írja a bejegyzés. A válaszok azoknak érdekesek, akik ismerik a kérdezőt és a válaszadókat. Az új rendszerben a kérdéseinket először csak a barátaink látják, az ő ismerőseiknek csak azután jelenik meg, ha írtak rá választ, vagy beikszelték valamelyik felkínált lehetőséget.

A Yahoo Answershez hasonlító tudásbázis elkészítése helyett a Facebook nagyon egyszerű szavazómotort csinált. Ha úgy tettük fel a kérdést (Hol érdemes hamburgert enni a városban?), akkor az ismerőseink több válaszból is választhatnak, de indíthatunk gyilkos harcot is egy eldöntendő (Flash vagy Superman gyorsabb?) kérdéssel.

Az új funkciót fokozatosan teszik elérhetővé a felhasználóknak. Aktiválásáról külön értesítés nem érkezik, a facebook.com/questions oldalt kell időnként meglátogatni, hogy megnézzük, működik-e már nálunk a kérdezősdi.