Elindult az új generációs BitTorrent-kereső

Vágólapra másolva!
Új generációs BitTorrent technológiát használ egy csütörtökön indított új letöltőoldal, a BTDigg, amely a Pirate Bayhez hasonlóan torrentfájlok közti keresést tesz lehetővé, ám bezáratni sokkal nehezebben lehetne, mint más hasonló letöltőoldalakat.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre rendkívül fapados felülettel rendelkező BTDigg a TorrentFreak beszámolója szerint az első olyan oldal, amely a legújabb, teljesen decentralizált működést biztosító BitTorrent megoldást használja. A DHT (distributed hash table) elnevezésű technológia lehetővé teszi, hogy a BitTorrentet használók nem csak egy központi szerver (másnéven tracker) segítségével tudják felkutatni a fájlok forrásait, és letölteni azokat, számítógépeik közvetlenül fel tudják kutatni azokat. Ezt a megoldást az összes ismertebb BitTorrent kliensprogram támogatja, így a felhasználók ugyanúgy tudják használni, mint mondjuk a Pirate Bay-t.

Az ismert letöltőszájtok eddig tipikusan olyan megoldást használtak, amely igényelte egy központi gép, a tracker üzemeltetését is: a látogatók számítógépeinek ez adta meg azoknak a számítógépeknek a paramétereit, amelyekről az egyes filmek, zenék vagy más tartalmak darabkáit elkezdhették letölteni.

Forrás: [origo]

Ezáltal ha a központi gép működésképtelenné vált - vagy a hatóságok lekapcsolták - a letöltéseket sem lehetett többé folytatni. A BTDigg által alkalmazott megoldás esetében nem alkalmaznak ilyen központi masinát, ezért az ilyen rendszereket leállítani is sokkal bonyolultabb feladat. Az új szájt alapítója a TorrentFreaknek úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az egész világháló egyre inkább a decentralizált működésű szolgáltatások felé mozdul el. Terveik szerint az elkövetkezendő hetekben rendes designt is kap majd az oldal.