Borostás bűnözővel figyelmeztetnek a net veszélyeire

Vágólapra másolva!
Balerinának öltözött borostás férfival hívja fel a fiatalok figyelmét a biztonságos netezésre a Biztonságos Internet Nap alaklmából az Európai Unió.
Vágólapra másolva!

Világszerte nyolcadik alkalommal tartják meg a Biztonságos Internet Napot, ami a világháló veszélyeire, és az ellenük alkalmazható egyszerű védekezési módszerekre hívja fel a figyelmet. Magyarország 2004-ben csatlakozott a programhoz.

A világnap idei mottója - "Az életed több, mint játék!" - az online játékok és közösségi oldalak rejtette kockázatokra kívánja felhívni a veszélyt. A program oldalán öt rövid videóban mutatják be, hogy a biztonságosan megválasztott jelszó megállíthatja a hackereket, a chatpartnereink nem feltétlenül azok, akiknek mondják magukat, és hogy a webkamerás beszélgetéseket bárki rögzítheti.

Senki sem látna szívesen egy balerinának öltözött kiberbűnözőt a szobájában

A szervezők szerint a közösségi oldalak elharapózó használata, az online játékosok által a virtuális valóságban töltött heti nyolcórás játékidő, és az a tény, hogy a fiatalok átlagosan 2-3 órával kevesebbet alszanak most, mint tíz éve tették, arra hívják fel a figyelmet, egyensúlyozni kell a virtuális és valós élet között. Emellett azt is be kell látni, hogy a virtuális világbeli tettek kihatással vannak a valós életre, a neten kiadott információk a fizikai világban is felhasználhatóak ellenünk.

A világnap magyar oldala a saferinternet.hu, ám a net felépítéséről, funkcióiról és veszélyeiről szól a körülbelül egy éve nem frissített, ám máig érvényes információkat tartalmazó Biztonsagosinternet.hu is. A világnap alkalmából kiosztották a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díjat is, amit az Egyszervolt.hu nyert meg.