A filléres mini-iPhone lehet az Apple új csodafegyvere

iPhone, földgömb
Vágólapra másolva!
Az iPhone-nal az Apple tarolt az okostelefon-piacon, de az összes mobiltelefon-eladásnak ez még csak a töredéke. A pletykák szerint a cég most a tömegeket venné célba egy olcsóbb, kisebb, lebutított változattal, de kérdés, miben lehet az jobb a mostani átlagmobiloknál.
Vágólapra másolva!

Cikkünk írásakor javában zajlik a világ legjelentősebb mobilipari szakvására, a Mobile World Congress (MWC) Barcelonában. A mobiltelefon-gyártók rendszerint itt mutatják be legfontosabb újdonságaikat az évre, beleértve az iPhone és az iPad nyomdokain mostanra jócskán megszaporodott érintőképernyős okostelefonokat és táblagépeket is. Az idei vásár elsősorban ez utóbbiakról szól, és persze még mindig - és egyre inkább - androidos készülékekkel vannak tele a kiállítási csarnokok, az Apple pedig, ahogy az lenni szokott, nem képviselteti magát a rendezvényen.

Steve Jobs cégétől viszont nem áll távol, hogy valahogyan mégis megpróbálja ellopni a show-t. Idén erre csak közvetett formában került sor: az MWC ideje alatt láttak ugyanis napvilágot olyan információk és találgatások, amelyek az iPhone gyártójának következő lépéséről szólnak. A téma nem más, mint hogy az Apple egy olcsó, a méretét és árát tekintve is a jelenlegi felét kitevő készüléket jelentetne meg. A prototípus állítólag - igen ironikusan - az N97 típusnevet viseli, ami pont a Nokia egy korábbi, nem túl sikeres modelljének a típusszáma volt.

A lépés már csak azért is indokolt lehet, mert egy-két extrától eltekintve a legfontosabb funkcióik tekintetében már ugyanott tart a konkurencia, mint az iPhone. Nem csak azt kell érteni ez alatt, hogy az androidos okostelefonok ugyanolyan jól kezelhető érintőképernyőt és változatos funkciókat, de rengeteg letölthető szoftvert is kínálnak, a most szárnyait bontogató Windows Phone 7-tel pedig a Microsoft megmutatta, mit lehet kihozni az érintőképernyőből és az online szolgáltatásokból egy kicsit máshogy.

Megint felforgathatná a piacot

Egyre nagyobb kihívás tehát az Apple számára, hogy megőrizze az iPhone vonzerejét a konkurenciával szemben, amely az elmúlt években igencsak a fejére nőtt az iPhone által megteremtett app-phone kategóriában (ahogy a menet közben telepíthető, multifunkciós alkalmazásokat kínáló érintős mobilokat nevezik). Jobs csapatát az is motiválhatja az olcsóbb szegmensbe való belépésre, hogy ugyan az iPhone különböző változataiból 84,2 millió példány kelt el 2007-es bemutatása óta, ez a teljes mobilpiacon még mindig csak elenyésző, 3,4 százalékos részesedést jelent az Apple számára.

Forrás: AFP
Senki nem tudja, mit talált ki Jobs, aki most lehet, hogy az olcsó mobilok piacát is célba veszi

A cég olcsó iPhone-nal kapcsolatos terveit először a Bloomberg, majd a Wall Street Journal szellőztette meg, mindketten olyan Apple-ös forrásokra hivatkozva, akik állítólag jól ismerik az új fejlesztéseket. Az üzleti lapok kiemelték: ha az új Apple-telefon valóban feleannyiba kerül majd, mint az iPhone 4 félezer dollár feletti ára, akkor a legtöbb mobilszolgáltatónál már akár ingyen is haza lehet majd vinni, ami kétségtelenül kelendővé teheti az újabb Apple-logós készüléket. Ugyan Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója jelenleg ismét visszavonult egy időre betegsége miatt, a cég várhatóan heteken belül bemutatja az új i-kütyüket, amelyekről a források egyöntetűen azt állítják, hogy az ő bábáskodása alatt készültek.

A kérdés már csak az, hogy ekkora méretben mit lehet kihozni egy iPhone-ból - aminek pont az a lényege, hogy kényelmes felületet kínál a szoftverhasználathoz és az internetezéshez. A titokzatos források szerint a csökkentett méretű telefon teljes előlapján érintőképernyő lesz, és, ellensúlyozandó a kisebb érintőképernyő hiányosságait, részben hangvezérléssel lehet kezelni majd. Mivel a kiszivárgott információk szerint az Apple a MobileMe nevű online szolgáltatáscsomagját is átalakítani készül, elképzelhető, hogy a modell azért is olcsóbb lehet majd, mert nem is kell bele nagy memória (amiből a legújabb iPhone-ok 32, illetve 64 gigabájttal rendelkeznek).

iPhone - letölthető szoftverek helyett multimédiával?

A MobileMe ugyanis jelenleg a felhasználók naptárbejegyzéseit, kontaktjait és levelezését képes központi szervereken tárolni és a telefonnal szinkronban tartani, évi százdolláros előfizetési díjért (ezt a technológiát nevezik cloud computingnak, vagyis számítási felhőnek). A Wall Street Journal forrása szerint ezt a szolgáltatást júniustól ingyenessé tenné, és minden multimédiás állományra kiterjesztené a cég, vagyis a felhasználó fotóit, zenéit, videóit is a "felhőből" szinkronizálhatná a telefonra - vagy jeleníthetné meg, játszhatná le az éppen kívánt tartalmakat, ez még nem világos.

A lépés logikusan követné azt az irányvonalat, amit a már Macekre is elindított App Store jelenleg megvalósít. Az ott végrehajtott vásárlásokat ugyanis a központi szerverek tárolják, és a szoftverek közvetlenül tölthetők le akár több gépre vagy mobilkészülékre is, ha a felhasználó azokra is bejelentkezik az accountjával. Logikus lépés lenne tehát megvalósítani, hogy az egyszer már megvásárolt iTunes-os zenéket, filmeket, sorozatokat is ugyanígy el lehessen érni menet közben, és ne a számítógépről kelljen szinkronizálni a fájlokat a kívánt mobilkészülékre, legyen az iPod, iPad vagy iPhone.

Forrás: [origo]
Az iPhone tökéletes játékgép, de kisebb méretben nem működne

Ez sem oldja meg azonban azt a dilemmát, hogy az alkalmazásfejlesztők hogyan dolgoznak majd a feleakkora készülékre. A kis iPhone, ha igazak a róla szóló hírek, abban a formában, amit így előzetesen elképzelhetünk neki, inkább csak médialejátszónak lesz jó, mint alkalmazásplatformnak, hiszen nem sok értelme lenne egyszerűen összezsugorítani, vagy megcsonkítani a virtuális kezelőfelületekhez rendelkezésre álló területet. Bár az eddigi modellek ismeretében nehéz elképzelni, hogy az Apple olyan készüléket jelentetne meg, amin nem lehet elfuttatni az App Store-ban kapható jelenlegi szoftvereket, lehet, hogy egy olyan új réteget céloz meg a megfelezett iPhone-nal, akik nem is igényelnek ilyeneket.

Két változatot megjelentetni az iPhone-ból ugyanis mindenképpen radikális lépés lenne a cég részéről, ha pedig erre rászánja magát az Apple, akkor lehet, hogy az tényleg nagy váltást jelent majd. A lépést indokolhatja, hogy az iPhone-vásárlók jelentős része nem tölt le szoftvereket a készülékére, és csak telefonál, internetezik, YouTube-ot néz, facebookozik vagy zenét hallgat a készüléken. Ezeket a funkciókat már kis képernyőn is meg lehet valósítani a megfelelő kliensszoftverekkel, nem kell hozzá tenyérnyi kijelző. Az iPhone-os szoftverekhez, játékokhoz pedig, ne feledjük, ott van póteszköznek az iPod Touch is, ami tulajdonképpen nem is médialejátszó, hanem egy telefon nélküli iPhone. Ha az Apple valóban kihoz egy appok nélküli iPhone-t, azzal az iPhone előtti korszakban elképzelt iPod-mobil koncepciójához nyúlhat vissza, online szolgáltatásokkal kiegészítve azt. Ezzel, szinte mellékesen, az iPod, mint médialejátszó utódját is megteremtheti.

A nagy iPhone még nagyobb lehet

Az Apple Insider és több maces szaklap eközben az ázsiai alkatrész-beszállítóktól kiszivárgott információkra alapozva azt írja, az iPhone 5 az eddiginél nagyobb, 4 hüvelykes képátlójú kijelzőt kap majd. Ez a legnagyobb méret, amit a konkurencia jelenleg alkalmaz, és nagyjából a legnagyobb méret, amit az ember még el tud hordani a zsebében, ha nem is kényelmesen - internetezni viszont már annál jobb. Az ázsiai források szerint a cég mérnökei kicsúsztatható billentyűzettel is kísérleteztek, ami már kevésbé hihető, hogy rákerülne a remek virtuális gombokkal ellátott iPhone-ra. Az viszont már kevésbé meglepő, hogy az új modellt hosszabb üzemidőt biztosító akkumulátorral látják majd el, és a pletykák szerint a jelenlegi 5 megapixeles helyett 8 megapixeles felbontást biztosító kamerája lesz.

Forrás: Apple
IPod már régóta több méretben van

Ami a miniatűr változatot illeti, egyelőre nehéz belelátni a kiszivárogtatók által felvázolt képbe, hogy mi lenne a készülékben az igazán vonzó - legalábbis a hasonló árkategóriájú készülékekhez képest. Amikor az Apple az iPod zenelejátszóból készített olcsóbb változatokat, még viszonylag egyszerű funkciókat kellett belepréselnie a nagy iPodhoz képest kevesebb memóriával ellátott, de nagyon mutatós készülékekbe, amelyek közül az iPod Nano és az iPod Shuffle sikeréhez egyaránt elég volt a remek design.

A telefon ennél már bonyolultabb feladat, és bár sok szempontból indokolható lenne a lebutított iPhone megjelentetése, biztos, hogy Steve Jobs és csapata tartogat valami olyan húzást vele kapcsolatban, amire eddig senki nem gondolt - különben túlságosan egyszerű lenne a képlet. Az Apple nem lenne Apple, ha nem valami olyasmit találnának ki, amitől még a tömegterméknek szánt olcsó mobil is prémium kategóriásnak tűnik. Jelenleg csak ezt az egyetlen, de kulcsfontosságú dolog az, amit nem lehet kitalálni.