Nem a Windows hibái miatt terjednek a kártevők

Vágólapra másolva!
Nem az elmaradt Windows-frissítések a kártevők terjedésének legfontosabb okai. Főleg a külső programok miatt válnak sebezhetővé a windowsos gépek - állítja a Secunia nevű biztonsági cég.
Vágólapra másolva!

A Secunia által üzemeltetett PSI javításkezelő szoftver naplóit összesítve a cég arra jutott, hogy a felhasználók lelkesen telepítik a Microsoft által kiadott javításokat. A Microsoft-programoknak kevesebb mint két százaléka tartalmazott hibákat a PSI-vel rendelkező gépeken.

A külső forrásból származó szoftverek frissítgetését azonban már nem veszik ennyire komolyan az emberek. A windowsos hibáktól nagyrészt védett gépeken található, a felhasználó által telepített szoftverek 8-12 százaléka tartalmazott hibákat. A 2010-es adatok elemzése is hasonló számokkal járt. A hibák 69 százaléka a külső fejlesztésű programokban volt, 13 százalékát az operációs rendszer tartalmazta, és további 18 százaléknyiért a Microsoft-termékek hibái voltak felelősek.

A Windows legnagyobb biztonsági problémáit tehát az Apple-től, Adobe-től és egyéb gyártóktól származó, nehezen frissíthető szoftverek jelentik. Ezekről a javításokról szoktak elfelejtkezni a felhasználók, illetve ezekkel támad nehézségük. A kártevők elleni védekezést az sem segíti, hogy csupán a hibák felére volt javítás rögtön, ahogy a problémát nyilvánosságra hozták. A sebezhetőségek 22 százalékát csak később javították, 28 százalékuk pedig javítatlan maradt a 2009-ben és 2010-ben jelentett problémáknak.