Mobiltelefont állítanának Föld körüli pályára

Vágólapra másolva!
Egy boltban is megvásárolható, hagyományos okostelefont akarnak Föld körüli pályára juttatni brit mérnökök: ezzel azt szeretnék tesztelni, hogy egy ilyen készülék elviseli-e a világűrben uralkodó extrém körülményeket.
Vágólapra másolva!

A guildfordi Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) egy, a Google Android operációs rendszerét futtató telefont választott a különleges feladatra. A készüléknek a teszt során a Föld fényképezése mellett egy 30 centiméter hosszú mini műholdat is kell majd vezérelnie.

Mobiltelefonokat léggömbök segítségével korábban már juttattak már a felső légkörbe, egy amerikai apa és fia például meteorológiai ballonok segítségével 30 ezer méteres magasságba juttatott el egy iPhone-t és készített a légkörről látványos, HD-felbontású videofelvételeket. Ez lesz azonban az első alkalom, hogy egy hagyományos telefont küldenek több száz kilométer magasba - számolt be a BBC hírportálja. "A modern okostelefonok bámulatosak" - mondta Shaun Kenyon, a küldetés vezetője. "Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy működne-e egyáltalán a készülék, és ha igen, akkor miként birkózik meg egy műhold vezérlésével" - hangsúlyozta.

Az SSTL kísérletében egy bárki által beszerezhető, százezer forintos készüléket fognak tesztelni. A telefon pontos típusát egyelőre még nem nevezték meg, de a feltételek között szerepel, hogy semmit sem módosítanak rajta. "Nem fogjuk szétszedni vagy csak a nyomtatott áramkörét a műholdra forrasztani. Úgy fogjuk felküldeni, ahogy van" - magyarázta Kenyon, hozzátéve, hogy a műholdon is lesz egy kamera, amely a telefon kijelzőjét figyeli.

A világűrben tapasztalható szélsőséges hőmérséklet-változás és az erős sugárzás miatt azért a telefon is kap valami védelmet. A készülék a műhold burkolata alatt lesz, és csak egy lyukat hagynak a kamera lencséjének. A mobillal hazatelefonálni sem fognak, az üzeneteket és a képeket a műhold kommunikációs csatornáján keresztül juttatják vissza a Földre.