Kevesebbet szeretne fizetni a magyar állam a Microsoftnak

Vágólapra másolva!
A következő három év során évente egymilliárd forinttal csökkentené a magyar állam a Microsoft szoftvereinek és szolgáltatásainak használatára fordított összeget. A közigazgatás informatikai infrastruktúrájának működési költségeit a működtető cégekkel kötött szerződések racionalizálásával és újratárgyalásával milliárdokkal fogja csökkenteni a kormány - nyilatkozta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a kormány megkezdte az állami infokommunikációs szolgáltatások konszolidálását, melynek célja, hogy csökkentsék a közigazgatás informatikai kiadásait és növeljék ezek hatékonyságát. Bár az állami informatikai infrastruktúrát működtető cégekkel kötött szerződések újratárgyalása még folyamatban van, az agrártámogatási és a költségvetési gazdálkodási rendszerek esetében ez már megtörtént, melynek eredményeként több mint ötmilliárd forintot spórolt meg az állam az idei évben - nyilatkozta Nyitrai.

Az államtitkár szerint a kormány elsősorban a méretgazdaságosság előnyeit használja ki, ha ugyanis a decemberben életre keltett Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségen keresztül központosított, átfogó szerződéseket kötnek a szállítókkal, kedvezőbb árakat tudnak elérni, míg korábban az állam apróbb projektek keretében végezte a beszerzéseket. Ennek eredményeként további tízmilliárd forintos megtakarítással számolnak.

Nyitrai Zsolt azt is elmondta, hogy az államigazgatásban be akarják vezetni a nyílt szabványokat, és már az idei évtől jelentősen csökkenteni fogják a Microsoft szoftvereinek és szolgáltatásainak használatáért fizetett összegeket: 2013-ig évi egymilliárd forinttal akarja mérsékelni a kormány az amerikai szoftveróriásnak fizetett összegeket. Az állam működésének költségeit a fentiek mellett többek közt a papírrengeteget felváltó elektronikus dokumentumkezelés bevezetésével akarják drasztikusan csökkenteni.