SIM-kártyát lopnak az okos jelzőlámpákból

Vágólapra másolva!
SIM-kártyák miatt vadásznak a johannesburgi közlekedési lámpákra a tolvajok. A csúcstechnológiás, GPS-szel és mobilnetes kapcsolattal felszerelt eszközökből csak az azonosítót lopják ki.
Vágólapra másolva!

Ingyen és névtelenül telefonálhat az, akinek sikerül hozzájutnia a johannesburgi közlekedési lámpákból kilopott SIM-ek egyikéhez. A város hatszáz modern lámpája közül négyszázat már megrongáltak. A SIM-kártyára utazó rongálók a kár mellett baleseteket és forgalmi dugókat is okoznak. Az ingyenes híváslehetőség nem tart örökké, a szétszedett lámpák azonosítása után letiltják a kártyákat is.

Az okos lámpák eredeti feladata az lett volna, hogy megkönnyítsék a karbantartók munkáját. Amikor az eszköz problémát érzékel, akkor mobilneten jelez a központnak, ahonnan ilyenkor kiszállnak a szerelők. Az ellenőrzések megritkítása helyett azonban több lett a karbantartók dolga.

Thulani Makhubela, a johannesburgi úthivatal szóvivője szerint a rongálások összehangoltan történtek. "Tudták, melyik lámpákat vegyék célba, egészen biztosan voltak információik" - mondta Makhubela. A megrongált lámpák szervizelése akár 22 ezer randba, azaz 655 ezer forintba is kerülhet. Ha mind a négyszáz eszközt cserélni kell, akkor pedig 8,8 millió randdal lesz szegényebb a johannesburgi közlekedésfelügyeleti szerv.