Félszáz torrentoldalt záratott be az MPAA

Vágólapra másolva!
Az amerikai filmstúdiókat tömörítő szervezet a holland jogvédők segítségével vadászik a torrentszájtokra. A jogvédők abban bíznak, hogy gyorsabban zárathatják be őket, mint ahogy újraindulnának.
Vágólapra másolva!

Legalább 12 amerikai és 39 külföldi torrentszájtot záratott be a Motion Picture Association of America (MPAA) idén év elején holland testvérszervezetével, a szórakoztatóipari vállalatokat, így zenekiadókat is tömörtő BREIN-nel (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) közösen - írja a Mashable. A jogvédők a bezáratott oldalak nevét nem közölték, mint mondják, azért, mert a felhasználók így nehezebben találják meg őket, ha más webcímen újraindulnának, így a Mashable is csak találgatja, melyek lehettek ezek. Azt valószínűsíteni lehet, hogy kisebb oldalakról van szó, mivel az ismert nagy torrentszájtok változatlanul üzemelnek.

Az érintett szájtok mindegyikét a tárhelyszolgáltatóinál panaszolták be szerzőijog-sértés miatt, ezért kapcsolták le őket. A BREIN tartós együttműködésre készül a filmstúdiókat tömörítő MPAA-val, így az amerikai akciói során is segítené őket. A szervezet saját közleménye szerint már ezer torrentoldal működését lehetetlenítette el Hollandiában, és 11 további országban működik együtt a hatóságokkal, így Németországban, Nagy-Britanniában és Kanadában is.

"Mindig lesznek új oldalak, de olyan gyorsan vetetjük le őket a netről, hogy idejük sem lesz megnőni" - nyilatkozta Tim Kuik, a szervezet vezetője. Amerikában eközben a fájlcserélő, fájlmegosztó oldalak, többek között a RapidShare is, lobbizásba kezdett a törvényhozásnál azért, hogy a jövőben könnyebben szót értsenek a tartalomipari vezetőkkel. Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) tavaly novemberben több mint 70 fájlcserélő oldalt záratott be az USA-ban.