Beperelte a PlayStation 3 feltörőit a Sony

Vágólapra másolva!
Pert indított a PlayStation 3-at feltörő hackerek ellen a Sony: a számítógépes szakértők a másolt játékok és saját fejlesztésű programok futtatására dolgoztak ki és hoztak nyilvánosságra nem hivatalos megoldást. 
Vágólapra másolva!

George Hotz, az egyik perbe fogott, 21 éves hacker a BBC-nek úgy nyilatkozott, azt várta egy cégtől, amely büszke a szellemi tulajdonára, hogy jártas a törvény rendelkezéseiben, ezért elkeseríti a japán gyártó eljárása, egészen mostanáig biztos volt benne, hogy erre nem fog sor kerülni. A korábban az iPhone hálózatfüggetlentételével hírnevet szerző, Geohot néven is ismert hacker konzultált jogi képviselőjével is, melyet követően úgy véli, az ellene felhozott vádaknak nincs alapja.

Több mint száz embert vádol a Sony

A Sony vádjai szerint ugyanis a feltöréssel az amerikai törvények értelmében hackerek szerzőijog-sértést, és számítógépes csalást követtek el. A gyártó jogi képviselői Hotz mellett további több mint száz embert neveztek meg a vádban, akik valamilyen módon a
Fail0verflow nevű hackercsapathoz köthetőek.

A gyártó egy olyan végzésért folyamodott egy kaliforniai kerületi bíróságon, amely megtiltaná Hotznak és társainak a PlayStation 3 védelmét kijátszó eljárás nyilvános terjesztését, és a további feltöréseket. Bár ezeket valóban lehet akár saját fejlesztésű szoftverek playstationös futtatására használni, egyben a másolt játékok használatát is biztosítják: alapesetben a PS3 konzollal az illegális kópiák nem működnek.A hackerek arra a hitelesítő eljárásnak a működésére jöttek rá, amelyet minden PS3-as játékot ellátnak: miután maguk is képesek voltak ezt reprodukálni, a gyártó által nem jóváhagyott - tehát akár a másolt - programok használata is lehetővé vált.

A hackerek nem a kalózkodást támogatják

Hotz honlapján egyébként csak egyetlen napig volt elérhető a kijátszást biztosító kód, az oldalon másnap már "A Sony beperelt minket." üzenet volt olvasható. A hacker saját bevallása szerint nem támogatja a kalózkodást, és a BBC-nek úgy nyilatkozott, nem publikálták a sem a titkos kódot, sem a védelemhez használt titkosítást, ők csupán azt akarták lehetővé tenni, hogy a felhasználók saját készítésű szoftvereiket is futtatni tudják a játékgépen.