2011: viszlát cd-olvasó, helló tablet

micro usb
Vágólapra másolva!
Táblagépeket ad ki minden gyártó, egyre tovább mennek egy töltéssel a laptopok és az okostelefonok, megtelnek krimivel, kalanddal és romantikával a magyar e-könyvesboltok. Belenéztünk a kristálygömbbe, és összeállítottuk 2011-es jóslatainkat.
Vágólapra másolva!

Mindeféle kockázat nélkül megjósolhatjuk, hogy 2011 a tabletek éve lesz. Az Apple 2010 tavaszán bemutatott iPadjét rengeteg gyártó próbálta meg lemásolni, de eddig még senkinek sem sikerült igazán meggyőző eszközt alkotnia. A mezőny Magyarországon is kapható legjobb képviselője a Samsung Galaxy Tab. A kütyü egyetlen komoly hátránya, hogy a tabletekre még nem optimalizált Android operációs rendszer miatt inkább tekinthető egy nagyra nőtt okostelefonra a Tab, semmint az iPad kihívójának. Idén márciusban azonban várhatóan megérkezik a tabletes felülettel is rendelkező Android verzió. A táblagépek özönére nem kell tavaszig várni, valószínűleg már a januári CES szakkiállítás is tele lesz a netbookok gyilkosává váló eszközökkel.

Gyorsabb laptopok nagyobb akkukkal

A laptopok és egyéb mobil eszközök egyre hosszabb akkus üzemidejéért vívott harc idén is folytatódik. Több gyártó követi majd az Apple-t, és áll át a felhasználó által egyszerűen cserélhető akkumulátorokról a készülékekbe beépített, csak a szervíz által cserélhető típusokra. Az így nyert helyet kihasználva valamivel hosszabbra nyúlik kütyüink élettartama. Az évek óta emlegetett, a notebookok öt-hat órás, a telefonok egy-kétnapos üzemidejét hosszú hetekre nyújtó technológiák - üzemanyagcella, szuperakku - idén sem jelennek meg.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Külső merevlemezből már megéri az USB 3-asat választani

Tavaly még csak maroknyi laptopban debütált a gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő kék színű USB 3.0-s csatlakozó, idén azonban várhatóan a legtöbb típusba belekerül a funkció. Forradalmi hatást nem szabad várni az új USB-től: a legtöbb eszköz (külső merevlemez, fényképezőgép, kamera) még nem támogatja a szabványt, az viszont biztos, hogy a közeljövőben jelentősen fog gyorsulni a külső eszközökről a gépre történő másolás.

Bővülő e-könyv kínálat

2010 az e-könyvek és e-olvasók diadalmenetéről szólt. Az Amazon folyamatosan csökkentette a Kindle árát, ráadásul nyár végén megjelent a mobilnet nélküli, olcsó wifis készülék is. A többi olvasó is olcsóbb lett, aki karácsonyra nem tudott Kindle-t venni, az 50-60 ezer forintból (azaz húsz könyv árából) vehetett kütyüt. A trend idén is folytatódni fog, nyugaton megjelenhet az első kereskedelmi forgalomba kerülő, újságok megjelenítésére is alkalmas színes e-papíros kütyü is. A magyar piacról jelenleg nagyon hiányzik a változatos tartalom, a szórakoztató irodalmi könyvek, ismeretterjesztő kötetek. 2011-nél nem halaszthatják tovább a hazai kiadók az e-könyvek megjelentetését: a néhány tíz kortárs regény és hatalmas mennyiségű klasszikus mellé idén szórakoztató irodalmat várunk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem lehet megunni: 2011 is az e-olvasásról fog szólni

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az okostelefonok és táblagépek eddig háborítatlan világában is megjelennek a vírusok. Nem mindenki hisz abban, hogy óriási kitörés lesz, ami gépek százezreit bénítja meg, az viszont biztos, hogy még több olyan szoftver fognak találni, ami csendesen gyűjti a felhasználó adatait. Az első víruskezdemény után megjelennek a szokásos biztonsági cégek védelmi szoftverei, amiket előfizetéses modellben lehet majd beszerezni az Android Marketről vagy az iTunes Store-ból.

Eltűnik a modem és a cd-meghajtó

Évek óta búcsúzunk néhány hardvertől és funkciótól, és ez idén sem változik. A 15 hüvelyknél kisebb kijelzőjű notebookokból kihalnak lassan az optikai meghajtók - helyüket például akkumulátorral vagy SSD-meghajtóval lehet feltölteni. Telepítőlemezek helyett csupán a helyreállító szoftvert tartalmazó pendrive-okat vagy a szoftver letöltésére jogosító internetes kulcsokat kapunk. A helytakarékosság kiöli a gépekből a senki által nem használt modemet, a lassan eltűnő VGA-csatlakozók helyét a HDMI és a Display Port mini verziója váltja.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Új Android és kétmagos processzorral szerelt mobilok jönnek

2010-et úgy zárta az Android, hogy a szoftver négy eltérő verziója található meg a különböző készülékeken, az aktuális Google fejlesztői mobilon pedig egy ötödik, mindegyiknél frissebb variáns fut. Várakozásunk szerint idén le fog tisztulni a mezőny, a felhasználók nyugodtan kérhetik bármelyik androidos készüléket a boltban, biztosak lehetnek benne, hogy az aktuális slágerszoftverek elindulnak rajtuk. Optimista énünk reméli, hogy idén megnyílik az Android Market fizetős szekciója is a magyarok előtt, és nemcsak a reklámokkal ingyenessé tett alkalmazások között tallózhatunk.

Végül pedig az otthoni gépken immár teret nyert Windows 7 lassan megjelenik a céges gépeken is. Az év első negyedére várt első javítócsomag után a bátrabb vállalatok megkezdik az átállást a legfrissebb Microsoft operációs rendszerre. Az XP még évekig velünk lesz, de egyre többen használhatják a kényelmesebb - és nem utolsó szempontként, az XP-vel szemben támogatott - Windowst.