Idén az okostelefon kerül a hackerek célkeresztjébe

mobiltelefon szoftver, vírus, okostelefon, mobil biztonság
Vágólapra másolva!
A táblagépek és az okostelefonok megtámadásának éve lesz a 2011-es a Cisco kiberbiztonsági cég jelentése szerint. A netes bűnözők továbbra is kéretlen levelekből és netes csalásokból fogják fenntartani birodalmukat, ám egyre népszerűbbek lesznek az okostelefonok és céges telefonközpontok elleni támadások.
Vágólapra másolva!

Nem sok újdonságot hoztak az elmúlt évek a számítógépes biztonsági szakembereknek. A felhasználók adataira utazó kiberbűnözők nem fejlesztettek ki új támadási módszereket, a szokványosnak számító feltört weboldalakról települő támadókódokkal, a közösségi oldalak támadásával és az Adobe Readerhez és a Quicktime-hoz hasonló elterjedt programok hibáinak kihasználásával próbálkoztak. A trend a tavalyi év végén kezdett el megváltozni. A Cisco biztonsági csapata egyre több Java elleni támadókóddal szembesült, illetve jelentősen nőttek azok a támadások, amelyek frissen felfedezett, "nulla napos" hibák ellen irányultak.

A tavalyi év nagy felfedezései azok az esetek, amikor egy-egy kiberbűntett mögött kémkedési szándék rejlett. Decemberben például a Pentagonnak és a kormánynak dolgozó embereknek küldtek ismeretlen tettesek a Fehér Ház nevében olyan levelet, ami a Zeus trójai egy módosított verzióját vitte magával. Aki megnyitotta az üzenetet, annak a gépén PDF, Word és Excel fájlok után kezdett kutatni a kártevő, majd meg is próbálta azokat továbbítani. "A Zeust tipikusan adatlopásra használják, egyszerűen megszerezhető információkat szereznek vele, például bankkártyaszámokat" - mondta Mary Landesman, a Cisco biztonsági kutatója. "Ebben az esetben azonban szellemi termékek ellopására és kémkedésre állították be" - mondta Landesman.

Célkeresztbe kerül a mobil és a netes telefonálás

A Cisco kiberbűnözési mátrixa szerint a lustább bűnözők 2011-ben is meg tudnak élni a szokásos csalásokból. A kémprogramok és a felhasználót pénzköltésre késztető hamis vírusirtók, olcsó gyógyszereket hirdető spamek, előre utalt pénzzel kapcsolatos csalások és kattintási csalások lesznek a kiberbűnözők fejőstehenei. A szakemberek szerint a hagyományos adathalászattól elbúcsúzhatunk idén, lassan leszoknak a támadók a rossz magyarsággal írt banki levelek küldözgetéséről. Eltűnőben vannak a túlterheléses támadások, már 2010 során is inkább harci cselekményként, büntetésként indítottak ilyen támadásokat a hacktivisták (például a WikiLeakset támogató Anonymous), mint pénzszerzési módszerként.

Várhatóan a táblagépekt és az okostelefonokat célba veszik a bűnözők. Mobilos vírust már több mint tíz éve várnak, és most már az okosmobilok elterjedésével lassan a háttér is megvan ahhoz, hogy végigsöpörjön egy kártevő a készülékeken. A tavalyi év során 70 millió dollár ellopását elősegítő Zeus trójai mobil verzióján már dolgoznak is a bűnözők - írja a Cisco jelentése. A Zitmo (Zeus in the Mobile, azaz Zeus a mobilon) nevű szoftver a bankoknál használt sms-es viszaigazolást is ki tudná cselezni, hisz a telefonon fut. Sokáig egyszerűbb volt a Windowst futtató számítógépeket támadni, ám a rohamosan növekvő okostelefon-állomány, illetve a kiforratlan mobilos operációs rendszerek miatt egyre több hacker fog a hordozható kütyük felé fordulni.

Forrás: [origo]
Nem kifizetődő már a túlterheléses támadás, pénzt a mobiltól remélnek a hackerek

Az androidos mobilokat fel sem kell törniük a hackereknek, az alternatív szoftverboltok kínálatába nem nehéz bejuttatni az adathalász kódot is tartalmazó szoftvereket. Amennyiben pedig a listába bekerültek a programok néhány felhasználó le is tölti őket. A letöltési számokat egyszerű módszerekkel próbálják növelni a bűnözők: gyakran keresett kifejezéseket csempésznek az adathalász szoftverek nevébe. 2010 nyarán a Google által üzemeltetett Android Marketen is találtak programot, ami Star Wars-os és My Little Pony-s ingyenes háttérképeket kínált, ám működés közben egy kínai netcímre töltötte fel a telefonon fellelhető adatokat. A Wall Steet Journal 2010 decemberi vizsgálata szerint nem csak az androidosok adatai lehetnek veszélyben. Találtak olyan iPhone-os alkalmazást is, ami a fejlesztőn túl négy további céggel osztja meg a mobilozó helyzetét. Más szoftverek a felhasználó telefonszámát vagy kapcsolatait küldik el a fejlesztőnek.

Nehéz védekezni

A felhasználók esélyeit rontja az is, hogy a mobilos operációs rendszerek még fiatalok, és sok bennünk a hiba. "Jelenleg a mobilbiztonság gyerekcipőben jár. Egyik okostelefon-operációsrendszer sem nyújt megfelelő alapot a komoly biztonsági megoldások kialakítására" - nyilatkozta az [origo]-nak Farkas István biztonsági szakértő.

Fotó: Mudra László [origo]
Rosszindulatú kódot is tartalmazhatnak az ellenőrizetlen forrásból származó prograok

A felhasználók úgy is képesek elárulni a kiberbűnözők számára hasznos adatokat magukról, hogy teljesen biztonságos szoftvereket használnak. "A helyszíni Twitter-közvetítés vagy a helymegosztó szolgáltatásokon, például a Foursquare-n nyitott, teljesen nyilvános profil felelőtlenség" - mondta az [origo]-nak Csizmazia István, a Sicontact IT biztonsági szakértője, és a mobilos fenyegetéseket is tárgyaló Antivirus.blog.hu szerzője. "Sokkal kevesebb védelmi szoftver áll a felhasználó rendelkezésére, mint a PC-n. A hagyományos számítógépes alkalmazásokhoz képest csak jóval szerényebb képességekkel vannak jelen az antivírusprogramok, kémprogramirtók, tűzfalak és rootkitkeresők a mobilon, ha egyáltalán elérhetők ezek a programok" - mondta Csizmazia. A rosszindulatú támadók a telefonok legmeglepőbb tulajdonságait képesek kihasználni, a kis kijelzőkre például sokkal rövidebb e-mail címek és webcímek férnek ki, amiket a mobilos adathalászok ki is használnak.

Az okostelefonokhoz kapcsolódó szoftverboltok ellenőreiben nem bízik a szakértő. Az aggódó felhasználókat azonban megnyugtathatja, hogy Androidra már most is van biztonsági szoftver, és várhatóan az összes gyártó ki fogja hozni a saját mobilos védelmi programját. IPhone-ra azonban nem várható ilyen alkalmazás, az Apple okostelefonját választók csak az Appstore üzemeltetőinek alaposságában, gondosságában és gyorsaságában bízhatnak.

Futárhiánnyal küzdenek a bűnözők

A mobilos terjeszkedés mellett a PC-t üzemeltetők is félhetnek az adattolvaj kártevőtől, várhatóan idén is aktív lesz a Zeus-hálózat. A netes telefonálás régebbi eszköz, ám mostanra jöttek rá, hogyan lehet hatékonyan használni. A hackerek kis- és középvállalatok központjait veszik célba, hogy vonalaikat telefonos adathalászatra használják. Az újfajta támadást már tavaly is bevetették személyes adatok begyűjtésére.

A Cisco szakemberei szerint a pénzmosás áll a legnagyobb növekedés előtt. A netes csalásokból származó pénzt fogadó bankszámlák ezrei állnak a kiberbűnözők számára, ám a pénzt mozgató, az ATM automata elé odaállítható alacsony rangú bűnözőkből hiány van. A futárokat nagyon gyakran kapják el a rendőrök, és tettükért viszonylag kemény - esetenként letöltendő börtönt is tartalmazó - büntetést kapnak.

Hogyan védekezzünk?

A különböző fenyegetések elleni védekezési módszerek nem változnak idén sem. Fontos, hogy a Windows mellett a böngészők által használt vagy elérhető különböző kiegészítőket (Flash, PDF-olvasó, Java) is frissen tartsuk. Ebben segítségünkre lehet a Secunia PSI nevű karbantartó szolgáltatás, amely figyelmeztet a sebezhető programokra, sőt egy részüket képes automatikusan frissíteni is.

Mivel a kötelezően telepítendő vírusirtó - ajánljuk az ingyenes Microsoft Security Essentialst - sem figyelmeztet mindenre, a felhasználóknak jobban kell figyelniük a levélben vagy a közösségi oldalak üzeneteiben kapott linkekre. Végül pedig nem szabad elhinni a gyors, munka nélküli pénzkeresetre vonatkozó ígéreteket, így elkerülhetjük, hogy pénzfutárként kerüljünk a bíróság elé.