Már a leggyorsabb szuperszámítógép is kínai

Vágólapra másolva!
A Tianhe-A1 az eddigi amerikai csúcstartót utasította maga mögé 2507 petaflopos számítási teljesítményével, és úgy lehetett a leggyorsabb, hogy a hagyományos processzorok mellett NVidia lapkákat használtak a megépítésénél.
Vágólapra másolva!

A világ legújabb olyan szuperszámítógépét, ami a leggyorsabbnak járó címet tudhatja magáénak, a védelmi technológiákkal foglalkozó nemzeti egyetem munkatársai építették, és Tiencsinben, az ottani szuperszámítógépes kutatóközpontban üzemel - adta hírül az AFP. A kínai szakemberek 7168 darab Nvidia Tesla M2050 grafikus processzorból és 14 336 Intel Xeon CPU-ból rakták össze az óriásgépet, amelybe így összesen 88 millió dollár értékű hardver került.

A korábbi csúcstartó az amerikai Tennessee államban, a Knoxville-i Oak Ridge nemzeti laboratóriumban üzemelő Cray XT-5 Jaguar volt, amit AMD Opteron lapkákból raktak össze. A Tianhe, amelynek neve azt jelenti, Tejút, a kutatók szerint "valósággal elfújja" ezt a modellt azzal, hogy 1,4-szer gyorsabb nála. Az 2507 petaflopos teljesítmény azt jelenti, hogy a szupergép 2507 trilló műveletet képes elvégezni másodpercenként.

A grafikus magok használatának köszönhetően a gép kisebb és takarékosabb is lett a szakemberek szerint, mintha csak hagyományos központi egységeket használtak volna hozzá. A 155 tonnás Tianhe-A1 így 12 megawatt helyett "csak" valamivel több mint 4 megawattot fogyaszt óránként. A kínai szupergépet bárkinek a rendelkezésére bocsátja a tiencsini kutatóközpont, így meteorológusok és olajkutatók is kísérleteznek már vele, de az üzemeltetők szerint gyógyszerészeti kutatásokhoz, vagy akár animációs feladatokhoz is használni lehet.

A világ leggyorsabb szupergépe nem most először ázsiai: 2002-ben Japán épített olyan számítógépet, ami 20 korábbi amerikai szupergéppel ért fel. Annak, hogy most Kína vette át a vezetést, az AFP által megkérdezett Steven J. Wallach számítógép-tervező nem tulajdonít nagy jelentőséget: szerinte ez csak egy időleges eredmény, és Kína egyébként is mindenben meg akarja mutatni, hogy képes megszerezni az első helyet. Japánban jelenleg is épülőben van egy olyan szupergép, amivel a szigetország ismét átveheti majd a vezetést.