"Lehet böködni a vudubabát" - magyar torrent kontra Ákos

Kovács Ákos rockzenész, dalszerző, előadó
Vágólapra másolva!
Pénteken két magyar torrentoldal szervereit is lefoglalta a rendőrség, minden bizonnyal a ProArt szerzőijog-védő szervezet feljelentése nyomán. A szervezet Ákos múlt héten megjelent albumának jogsértő másolatára hivatkozott, aminek az [origo]-nak nyilatkozó sztár nem örül felhőtlenül. Az illegális letöltéseket azonban jogilag és morálisan is elítélendőnek tartja; interjúnkban elmondja, hogy miért.
Vágólapra másolva!

- Becslése szerint mekkora bevételtől eshet el az illegális letöltések miatt?

- A Fehér Sólyom nevű kiadóm csak a saját kiadványaimat jelenteti meg, ennél kisebb, egyszerűbb vállalkozás aligha létezik. Négy év munkája van A katona imája című új albumban, sok érzelmi és anyagi ráfordítás: vonóskari felvételek, nagy stúdió, rengeteg munka, aki akarja, csaknem kétórányi werkfilmben ellenőrizheti le a videómegosztókon vagy a CD-hez adott ajándék DVD-n. Ha a saját munkát nem számolom, a konkrét anyagi ráfordítás valahol hatezer példánynál térülne meg. Viszonylag egyszerű belátni, hogy nem ez a világ legnagyobb biznisze. Nem lehet megmondani, hányan töltik le hobbiból, esetleg kifejezetten károkozási szándékkal az anyagot. Mindenesetre biztos, hogy potenciális vásárlók is töltenek: nem lehet nem észrevenni, hogy milyen észvesztő mértékben zsugorodik évről-évre a lemezpiac. Ebben a torrentezés szerepe letagadhatatlan, baromi nagy kárt okoz, elsősorban olyan kis országok zenészeinek, előadóinak, mint Magyarország. Pásztor László, a Neoton gitárosa és az mTon kiadó vezetője ezt úgy fogalmazta meg, hogy a torrentezés elvégezte itthon azt a piszkos munkát, amit a kilencvenes évek kazetta- és CD-hamisítóinak nem sikerült.

- Ön követi az új technológiákat, Blu-ray-en is jelent meg koncertfelvétele, zenéi elérhetők a Songo.hu online zeneáruházban is. A hagyományos lemezekhez képest milyen eladásokat hoz a legális online zenebolt? Milyen ütemezés szerint kerülnek fel a zenéi a szájtra, ahol ez az új album még nem elérhető?

- Valóban mi adtuk ki az első magyar zenei Blu-ray-t, de részemről nem lesz folytatás, mert rengeteg pénzt költöttünk rá, és egyszerűen nem érte meg: nagyon nem! A legális zeneboltokból elenyésző, szinte mikroszkopikus a bevétel, mert esélyük sincs versenyezni a torrentezéssel. Ha ötszáz forint lenne egy album, a letöltő akkor se venné meg, mert az pont ötszázzal drágább, mint a torrent.

- A ProArt az ön albumát jelölte meg tömeges szerzőijog-sértést elkövető magyar torrentoldalak ellen tett feljelentésében. Egyes szájtokon a lefoglalások hatására olyan belső szabályzatot hoztak, hogy tilos magyar zenéket megosztani, a külföldi kiadványok terjesztése azonban továbbra is rendben van. Mit gondol, egy ilyen lépés segíthet valamelyest a hazai előadók helyzetén?

A fájlcserélők világával foglalkozó Asva.info blog a hétvégén számolt be arról, hogy pénteken lefoglalták két hazai, Bittorrent technológiát használó letöltőoldal, a Deathlord és a BitBarát szervereit.

A ProArt szerzőijog-védő szervezet igazgatójától, Horváth Pétertől megtudtuk, hogy a múlt héten valóban feljelentést tettek három hazai Bittorrent-oldal, a fent említett két szájt, illetve egy BigTorrent nevű, péntek óta ugyancsak nem elérhető oldal ellen. Horváth Péter szerint a szövetség folyamatosan figyeli a magyar letöltőoldalakat, és jelzi ezek üzemeltetőinek a jogsértéseket. A múlt héten perbe fogott oldalakon hosszú ideje tapasztalják ezeket. Bár a feljelentésben Ákos múlt héten megjelent A katona imája című albumát hozták fel példaként, a ProArt igazgatója szerint ez csupán egy volt az oldalakon elérhető számtalan jogsértő tartalom közül.

Miután az Asva.info még szombaton hírül adta, hogy valószínűleg az új Ákos-album miatt zajlott a szerverek lefoglalása, a hétvégén a warezoldalak fórumain sokan kígyót-békát kiáltottak az énekesre az állítólagosan tőle eredeztethető rendőrségi akció miatt: egyes torrentoldalakon "csak azért is" elkezdték terjeszteni Ákos új albumát. Érdekes módon másutt tiltólistára került a lemez digitális kópiája, bizonyos letöltőoldalakra pedig a hétvége óta nem szabad feltölteni magyar előadó zenéit.

- Azt beszélik, hogy a torrentoldalak, ha levelet kapnak egy magyar előadótól, akkor kérésre leveszi az anyagait. Ehhez persze állandóan ezeken az oldalakon kéne lógniuk a zenészeknek. Ehelyett a legtöbb magyar előadó a kicsiktől a nagyokig felhatalmazza a ProArtot, hogy ha a tartalmaikat megosztva látja a szervezet a torrentoldalakon, akkor azokat távolíttassa el azokról. Amikor megkérdeztem a szervezetet, hogy miért az én albumomra való hivatkozással koboztak el szervereket, azt a választ kaptam, hogy ezeket az oldalakat még augusztusban felszólítottákl a jogsértések megszüntetésére, azok pedig nagy ívben tettek az egészre. A feljelentést is úgy írták meg, hogy több zenei tartalom érhető el az oldalon az én albumomon kívül is. A ProArt is örül, ha megoszthatja a felelősséget és egy széles körben ismert előadó lemezére hivatkozhat egy feljelentésben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyes szájtokon valóban leállították a magyar zenék megosztását. Más szájtokon meg engem kiáltottak ki első számú közellenségnek, arra a népmesei egyszerűségű kitalációra hivatkozva, hogy én feljelentettem, elkoboztam a torrentoldalakat. Úgy tűnik, nem sok embert érdekel, hogy ez kamu, és hogy sem szándékom, sem hatalmam nincs ilyesmire - viszont újra lehet böködni az Ákos-alakú vudubabát. Ezeken a fájlmegosztókon dollármilliókért készült filmek Blu-ray-kiadásait tölthetik le az emberek ingyen. Éppen az én 3990 forintos CD-m miatt tiltottak le szervereket? Ez komoly? Aki ezt beveszi, az azt is elhiszi, hogy Gyurcsány Ferenc gyerekeket talál az utcán. Ami ezután következett, az a hazai torrentezésben egy egészen új, figyelemreméltó elem. Egy magyar produkcióval szemben szervezetten, direkt károkozási szándékkal lépett fel a torrentezők egy csoportja (akik a lefoglalásokat követően szándékosan kezdték terjeszteni Ákos új albumát - a szerk.): ezt egyértelműen megfogalmazták. Az csak ráadás, hogy hamis vád alapján tették-teszik mindezt. Ezzel sajnos vége az "ártatlan fájlmegoszás" imidzsének.

- Ön min hallgat zenét? Előfordult már, hogy egy számot, albumot nem tudott beszerezni semmilyen legális formában, ezért letöltötte mondjuk torrentről?

- Nincs különbség, csak jobban indokolható. Ódivatú srác vagyok, CD-n hallgatok zenét, ha mp3-at töltöttem le, akkor is CD-re írtam ki. Ritkaságokat régen a lemezboltból lehetett beszerezni: ma azért nem lehet, mert a lemezboltok bezártak és a nagyobb műszaki boltok lemezosztályai is egyre kisebbek. A minden képzeletet meghaladó fájlmegosztás miatt néha már az sem tud lemezt venni, aki szeretne, mert egyszerűen nincsen hol.

- Nem jogilag, erkölcsileg kérdezzük ezt is: elítélendőnek tartod, hogy ha megvannak az albumaid kazettán vagy cd-n, és letöltöm őket warezszájtról mp3-ban?

- Teljesen hipotetikus kérdés. Minek töltenéd le azt, ami már megvan? Aki ma letölt, az nem vásárol. Nem olyan bonyolult ez.

- Ön szerint megoldaná a hazai lemezipar problémáját, ha nem lehetne torrentezni?

- Ha nem lehetne ingyen letölteni azt, ami az alkotóknak pénzbe kerül, az elég sok mindent megoldana, igen.