Elstartolt a Windows Phone 7

Vágólapra másolva!
Idehaza és a világ nagyobbik részén október 21-től lehet megvásárolni a Microsoft új mobilszoftverére épülő első okostelefonokat, amelyekért egyelőre nincs nagy tülekedés, és több alapvető funkció hiányzik is belőlük.
Vágólapra másolva!

A Microsoft új mobiltelefonos szoftverére épülő első készülékeket Ausztráliában és Új-Zélandon lehetett először megvásárolni, mától pedig már idehaza is kaphatók. A premiert a két szigetországban nem kísérte nagy tülekedés a sajtóbeszámolók szerint, és ennek alapján egyelőre nehéz megbecsülni, mennyire lesz sikeres az új mobilplatform.

A Windows Phone 7 első kritikái kétségtelenül pozitívak voltak abban az értelemben, hogy elismerően nyilatkoztak a Microsoft mobilszoftverének megújításáról, és főleg a kényelmes kezelőfelületét értékelték a legtöbben. A premiert követően megjelent egyik legelső tesztelő, Sydney Morning Herald szerzője nem kertelt, egyenesen úgy fogalmazott, az új szoftver "végre nem teljesen sz*r", mint az elődje. Mivel azonban a készülékekből egyelőre több fontos funkció is hiányzik, Walt Mossberg, a Wall Street Journal elemzője úgy véli, egyelőre nem is lehet a konkurenciához hasonlítani.

A most debütált mobilokon ugyanis még nem lehet videotelefonálni, nincs rajtuk copy-paste, vagyis nem lehet a szöveget kivágni vagy kimásolni és beilleszteni, nincs rájuk YouTube-kliens, és egyelőre Flash-támogatás sem. Ugyan a telefonokat a Microsoft Widows Live ID-jával lehet birtokba venni, mivel csak ezzel működik a szoftverletöltés, a készülékeken alapértelmezett üzemmódban chatelni sem lehet a Messengerrel, amihez ugyanez a felhasználói fiók szolgál azonosítóként (igaz, letölthető chatprogramok már vannak rájuk).

Az új platform elterjedését az is gátolhatja némileg, hogy a Google Androiddal ellentétben nem kerülhet rá bármilyen hardverre. A Microsoft részletesen specifikálta a gyártóknak, hogy milyen készülékeket kell tervezniük az új szoftverhez, amelyek első generációjának közös jellemzője az elegáns, fekete külső, a nagy teljesítményű processzor és a nagy méretű érintőkijelző, vagyis eleve a prémium okostelefon-szegmensbe szánják őket. Az egyik első Windows Phone 7-modell, a Samsung Omnia 7 például 136 ezer forintos teljes fogyasztói áron kerül majd forgalomba, és várhatóan a többi modell sem lesz ennél sokkal olcsóbb.