Kétmilliárd internetező lesz a világon az év végéig

Vágólapra másolva!
Az ENSZ szerint még idén eléri a kétmilliárdot a világ internetezőinek száma, főleg a fejlődő országokban egyre inkább terjedő, de változatlanul drága széles sávú hozzáféréseknek köszönhetően. Mobiltelefonja már majdnem mindenkinek lehet a világon.
Vágólapra másolva!

Az idei év végéig a világ lakosságának egyharmada rendelkezni fog internet-eléréssel - derül ki az ENSZ távközlési szervezetének statisztikáiból a BBC beszámolója szerint. Az International Telecommunications Union (ITU) szerint 2010-ben 226 millió új taggal bővül a világ internetezőinek tábora, akiknek kétharmada a fejlődő országokból való.

A látványos növekedés ellenére a fejlődő országokban az internet-penetráció aránya még sokáig nem éri utol a fejlettekét. Míg az év végére a fejlett világ lakosságának 71 százaléka rendelkezik majd internet-hozzáféréssel, addig ez az arány a fejlődő országokban 21 százalék lesz.

A széles sávú internet olyan a meghatározó technológia, ami állásokat teremt, ösztönzi a gazdasági növekedést, megalapozza a hosszú távú versenyképességet - mondta a szervezet főtitkára, Hamadoun Touare. Az ITU vezetője szerint azonban arra is figyelmeztetett, hogy az internet-hozzáférések ára aránytalanul magas, főleg a szegény országokban.

A szervezet korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet, ahol a havi átlagkereset negyvenszeresébe kerül a legolcsóbb széles sávú kapcsolat. A legolcsóbban a Kínához tartozó Makaóban lehet internetezni, ahol mindössze a havi átlagfizetés 0,3 százalékát kell kifizetni a hozzáférésért.

Bár a széles sávú internetelérések száma is intenzíven növekszik, a mobiltelefon-hálózatok már jócskán lehagyták a fejlődésben - derül ki az ITU statisztikáiból. A világ lakosságának több mint 90 százaléka már mobilhálózatok által lefedett területen él, és a szervezet számításai szerint 5,3 milliárd mobilos előfizetés lesz a világban, ennek többsége, 3,8 milliárd a fejlődő országokban. A fejlett országokban 2010 végére már 116 előfizetés jut majd minden 100 lakosra.