Hamis vírusirtót kínált a Kaspersky

Vágólapra másolva!
Hackerek törtek be a vírusirtó szoftvert gyártó Kaspersky amerikai weblapjára. A betörők egy hamis védelmi programokat kínáló oldalra irányították át a látogatókat.
Vágólapra másolva!

A Kaspersky vírusirtóinak, asztali spamszűrőinek letöltése helyett hamis védelmi programokat kínált a cég honlapja a látogatóknak vasárnap. A hamisított, az óvatlan netezők pénzének kicsalására szolgáló vírusirtók nem ritkák, ám az példa nélkül való, hogy ezeket a szoftvereket egy IT biztonsági cégtől lehet letölteni.

A Kaspersky szakemberei még nem találták meg, hogy pontosan hogyan jutottak be a támadók a weblapot kiszolgáló szerverre. Állításuk szerint azonban a weboldalon használt, harmadik féltől származó kód lehet a ludas. A cégnek nem ez az első hackerügye, tavaly ügyféladatokhoz jutott hozzá egy betörő, aki a cég ügyfélszolgálati rendszerében talált hibát.

Gyanús a tolakodó vírusirtó

A hatástalan védelmi programok legtöbbször látványos reklámokban, a Windows hibaüzeneteire, beállítási felületeire emlékezetető weboldalakon kínálják magukat. A módszerük az ijesztgetés: nem létező vírusfertőzésekkel próbálják rávenni a látogatót, hogy azonnal telepítse őket.

A gyanúsan olycsó vírusirtók helyett érdemes a teljesen ingyenes, ám megbízható gyártótól származó programok közül választani. A Microsoft Security Essentials csomagjáért például nem kell fizetni, ha otthoni használjuk, és minden igényt kielégít.