A hatalmi harcok csinálhatták ki a Microsoft internetes tanítómesterét

Microsoft, Ray Ozzie
Vágólapra másolva!
Távozik a Microsofttól a cég vezető szoftvermérnöke, Ray Ozzie. Feladata az volt, hogy minél hatékonyabbá tegye a Microsoft internetes szolgáltatásait. A láthatatlanul dolgozó Ozzie ötletei beváltak, ám a vállalat belső hatalmi harcait nem bírta kezelni.
Vágólapra másolva!

Ray Ozzie nem azonnal hagyja ott a Microsoftot, egyelőre az igazgatótanács tagja marad, és munkáját is folyamatosan adja át az irányítása alatt álló részlegek munkatársainak, helyére viszont nem keresnek utódot. A valószínűleg csak hónapok múlva távozó vezető a későbbiekben a szórakoztatóiparban folytatja tevékenységét, "ahol a Microsoftnak is számos, folyamatban lévő befektetése van" - fogalmazott Ballmer.

Ozzie mellett egyébként három másik felsővezető is bejelentette távozását a közelmúltban. A többek közt az Office-ért felelős üzleti részleget vezető Stephen Elop szeptemberben távozott a Microsofttól, hogy a Nokia új elnök-vezérigazgatója legyen. Az Xbox játékkonzolért és más szórakoztató termékekért felelős részlegeknél két felsővezető, Robbie Bach és James Allard is bejelentette, hogy ősszel távoznak a vállalattól.

Bár a külvilág számára Gates utódjának távozása váratlannak tűnik, a céghez közel álló forrásokat egyáltalán nem lepte meg a hír. A ZDNet egyik szakírója például már tavaly decemberben arról számolt be, hogy tudomása szerint Ozzie nem igazán találta meg a helyét a Microsoft belső hatalmi harcai közepette, ezért nem lenne meglepve, ha hamarosan távozna a szoftveróriástól. Tevékenysége ráadásul a külvilág számára szinte teljesen láthatatlan volt: a cég arcaként leginkább a mostantól teljes kontrollt gyakorló Steve Ballmer szerepelt, Ozzie legfeljebb évente néhány alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt, ráadásul sokszor nem is tartózkodott a cég seattle-i központjában, inkább massachusettsi otthonából irányította a dolgokat.

Bill Gates utódaként vált ismertté

Ray Ozzie neve az informatikai iparágban évtizedek óta ismert, a szakember ugyanis még a nyolcvanas évek elején részt vett az első, még szöveges módban futó számítógépes táblázatkezelő szoftver, az Excel elődjének is tekinthető VisiCalc fejlesztésében. Az idén 55 éves informatikus később saját céget alapított, amely megalkotta a napjainkban is számos vállalatnál használt, egykor Office-konkurrensnek számító Lotus Notes vállalati csoportmunka-programcsomagot.

Az átlagember 2006 tájékán ismerhette meg Ozzie nevét, ekkor jelentette be ugyanis Bill Gates, a Microsoft alapítója, hogy visszavonul cége napi ügyinek irányításától, hogy teljes egészében jótékonysági munkájának szentelhesse idejét. Vezető szoftverfejlesztői pozícióját ekkor Ray Ozzie-nak adta át két éves közös munkát követően, 2008-tól. Ozzie igen gyors karriert futott be a Microsoftnál, mivel Bill Gates bejelentése előtt csupán egy évvel került a szoftveróriáshoz azt követően, hogy az felvásárolta a szakember kollaboratív szoftvereket fejlesztő vállalkozását.

Aki az internetre kapcsolta a Microsoftot

Ray Ozzie fő feladata az volt, hogy átvezesse a céget az internet korszakába, ahol a korábbi vezetés meglehetősen sután kormányozta hajóját. 2005-ben egy azóta sokat idézett belső feljegyzést intézett a cég munkatársaihoz, amelyben kifejtette, hogy a webkettő olyan szolgáltatásokról szól, amelyeket egyszerű használni, nem kell telepíteni, és döntő többségükben ingyenesek, működésük költségét célzott reklámokból fedezik - ellentétben a hagyományos szoftverek licencelésénél alkalmazott üzleti modellel. Manapság már nem egy képszerkesztő programra vágynak, hanem egy olyan szoftverre, amellyel felvételeiket egyetlen kattintással fel is tölthetik egy tárhelyre, közösségi oldalra, hogy megoszthassák azokat ismerőseikkel, azaz a szoftverek és szolgáltatások közötti határvonal egyre inkább eltűnik. Ozzie 2008-as memójában már azt hangsúlyozta, hogy a technológia középpontjában nem a PC, hanem a web áll, ennek megfelelően a szakember a számítási felhő-szolgáltatásokat kiszolgáló adatközpontokba szánt Azura platformot is elkészíttette.

A webkettő jegyében az utóbbi években jelentősen feljavította online szolgáltatásait és az ezekkel kapcsolatos szoftvereket a Microsoft. A 2006-ban megjelent Windows Vista ugyan hatalmasat bukott, e szoftver elkészültében Ozzie még nem túl sokat működhetett közre. A Windows XP-ben debütált Internet Explorer közel hat évig nem kapott utódot, míg Ozzie irányítása alatt már a harmadik új verzió jelenik meg a programból az év végén, ráadásul a friss, kilences változat már nagyon kedvező fogadtatásban részesült.

Forrás: Northfoto
Bill Gates, Craig Mundie, Ray Ozzie és Steve Ballmer közös fotón:
Gates ekkor jelentette be távozását

Ozzie nevéhez fűződik a Windows Live Essentials nevű ingyenes szoftvercsomag bevezetése is, amely részben korábban ismert szoftverek - például a Messenger és a Movie Maker - folyamatosan megújuló kiadásait tartalmazza, melyek mindegyikét rendre új funkciókkal bővítik. A cég chatprogramjának legújabb verziójából már a Facebookot is el lehet érni, de a videovágó és képszerkesztő rendszerekből is elérhetők a cég riválisainak szolgáltatásai, ami jól jelzi a Microsoft szemléletváltását.

Vannak még gyenge pontjai a Microsoftnak

Bár a cég legújabb operációs rendszere, a Windows 7 nagyon sikeres, és az Office programcsomag is állja a sarat az ingyenes alternatívákkal szemben (bár a webes változaton még van mit csiszolni), számos olyan terület említhető, ahol a Microsoftnak még javítania kell pozícióján. Több éves lemaradást kellett behoznia a cégnek az okostelefonok piacán, a mobilokra szánt alapszoftver ugyanis hosszú időn át szinte egyáltalán nem újult meg. A napokban megjelenő Windows Phone 7 azonban látványos áttörést hozhat, az első beszámolók szerint a mobilszoftver minden ízéből süt, hogy a redmondiak megértették, mi fontos ma az okostelefonokon. Így is nehéz lesz azonban behozni az androidos készülékek és az iPhone piaci előnyét.

Egyelőre semmi hivatalos információt nem tudni a Microsoft szoftverét használó táblagépekről sem, miközben az Apple nem győz eleget gyártani az iPadből, s megjelentek az androidos táblák is - ám Steve Ballmer csak idén karácsonyra ígért ilyen eszközöket. A keresők piacán pedig a Google előnyét szinte lehetetlen behoznia a cégnek, bár a Bing kereső az amerikai piacon már legalább életképes, használható alternatívájaként működik, még ha piaci részesedését tekintve még csak meg sem tudta közelíteni azt.

Ray Ozzie egy régi sikerei fényében sütkérező, a változásokra lassan reagáló óriást rázott fel és mozgatott meg annyira, hogy immár ismét számottevő versenyzőként tekintenek a Microsoftra a digitális forradalom új uralkodói. Fontos kérdés, amire a következő három-hat hónap adhat választ, hogy nélküle is megőrzi-e a cég az innovatív gondolkodásra való átállás képességét.