Kalóz szoftver dolgozik a CIA robotrepülőiben

Vágólapra másolva!
Földre kényszerülhetnek a CIA Predator robotrepülői, mert a fegyverek gyártója hibás és kalóz forrásból származó szoftvert használt a gépek programozásához.
Vágólapra másolva!

A váddal egy kis bostoni cég, az Intelligent Integration Systems (IISi) állt elő, aki szerint a Netezza nevű védelmi beszállító két szoftverüket is kalóz forrásból szerezte be. A helyzet attól válik igazán kínossá, hogy a Netezza megrendelője a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt, a programokat pedig a Predator robotrepülőkben használták fel.

A bostoni cég harmadik éve próbálja meg elérni, hogy felhagyjanak szoftverének használatával. Az IISi legsúlyosabb állítása, hogy a szoftverének egy hibás, meghackelt verziója került bele a robotrepülőkbe, ami miatt a Predator által kilőtt levegő-föld rakéták akár 12 méterrel is elvéthetik célpontjukat.

A per során előkerült dokumentumokból kiderült, hogy a célzószoftver hibájáról az IISi is tudott, és a Netezza szakeberei is felfedezték a hibát. A határidők szorításában azonban nem jutott idő a hiba javítására. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az IISi és a Netezza korábban partnerek voltak egy hasonló robotrepülőgépes szoftver fejlesztésében, és az az ügy is perekkel zárult.