Húszból egy iPhone 4 már eltört

Vágólapra másolva!
Az iPhone 4 tulajdonosok majdnem 4 százalékának sikerült összetörnie a készüléket borító üveget, ami kétszer olyan sérülékennyé teszi a típust, mint az elődjét - állítja egy amerikai garanciaszolgáltató.
Vágólapra másolva!

Az új iPhone piacra kerülését követő 4 hónapban a készülék vásárlóinak 4,7 százaléka tett bejelentést azért, mert a telefonja megsérült, ami 68 százalékkal több, mint a 3GS-nél - derül ki a SquareTrade adataiból. Az iPhone-hoz készüléktörés esetén is garanciát nyújtó cég 20 000 bejelentés alapján állított össze statisztikát az Apple-mobilról, amiből kiderül, hogy a legtöbb esetben a telefon üvege törik szét. Mivel az új modellt már elől-hátul üveg borítja, a készülék kétszer olyan sérülékeny, mint az elődje.

A SquareTrade szerint az iPhone 4-tulajok 3,9 százaléka fordult már hozzájuk azért, mert a telefon képernyője összetört, ami majdnem kétszerese az előző, 3GS modell töréseinek: ennél 2,1 százalékos volt az arány. A második leggyakoribb baleset, ami a telefonokat éri, az, hogy leöntik őket valamivel, de a balesetek 82 százalékát a kijelző-törések teszik ki.

A cég szerint annak alapján, hogy az első 4 hónapban az új iPhone-osok 4,7 százaléka fordult hozzájuk, arra lehet számítani, hogy egy éven belül az új készülékek 15,5 százalékát éri valamilyen baleset, ami az előző modellnél még csak 7,8 százalék volt. A készülékről ráadásul már az is kiderült, hogy a védőtok sem feltétlenül menti meg. A tokok alá szorult porszemek ugyanis megkarcolják az üveget, ami bizonyos esetben annak szétrepedéséhez is vezethet (igaz, erről, csak a SquareTrade-től független hírek láttak napvilágot, a cég jelentése nem tért ki erre a problémára).

A telefon külsejét érintő balesetektől eltekintve viszont a készüléket megbízhatónak ítélte a SquareTrade: a nem töréses problémákkal kapcsolatban mindössze az ügyfelek 0,5 százaléka jelentkezett a gyártónál. Ez nem rosszabb arány, mint amit a cég az előző modellnél mért, és a garanciaszolgáltató szerint ezzel az iPhone messze megbízhatóbb készüléknek számít, mint az USA-ban legnépszerűbb Blackberry. Az amerikai számok alapján viszont arra lehet következtetni, hogy a vásárlóknak érdemes a törésre, leejtésre is vonatkozó kiterjesztett garanciát, vagy a már idehaza is elérhető biztosítást vásárolni az iPhone 4-re, ha nem akarnak az egyébként is méregdrága mobil javíttatására is áldozni.