Rekordmennyiségű hibajavítást adott ki a Microsoft

Vágólapra másolva!
Október 12-n kedden összesen 49 hibához adott ki javításokat a Microsoft a szokásos "foltozókedd", vagyis Patch Tuesday keretében. A legtöbb sebezhetőség az Office XP felhasználóit fenyegeti.
Vágólapra másolva!

A redmondi szoftvercég hagyományosan minden hónap második keddjén adja ki a szoftvereihez tartozó javításokat. Az október 12-i Patch Tuesday minden eddiginél bővebb tartalma miatt hívta fel magára a figyelmet. A cég munkatársai összesen 16 biztonsági hibáról adtak ki leírást, közöttük 6 kritikus sebezhetőségről, amelyeket összesen 49 javítofolt hoz rendbe.

Az otthoni felhasználók a legkönnyebben a Windows automatikus frissítéseinek bekapcsolásával telepíthetik az aktuális pathceket, a nagy számú frissítés telepítése inkább a nagyvállalati rendszergazdáknak jelent sok pluszmunkát. A Microsoft ezért külön útmutatót ad ki a frissítésekhez, ami részletesen taglalja azok súlyosságát és kihasználhatóságát, hogy a szakemberek ennek alapján tudják elvégezni azok telepítését a legszükségesebb sorrendben.

A 49 hibajavítás között a szoftvercég befoltozza azt a kiskaput is, amit a napjainkban erőteljesen tejedő Stuxnet féreg használ ki. A sebezhetőségek legnagyobb része, összesen 35 ugyanabba a kategóriába esik, távoli kód futtatását teszik lehetővé. A legtöbb hiba a Microsoft Office XP-s verziójának felhasználóit érinti, akiknek a mostani foltozókedd is jó figyelemfelhívás lehet: talán ideje újabb verzióra váltani.