Bemutatták az egy terabájtos DVD-t

Vágólapra másolva!
1024 gigabájtnyi adatot képes raktározni a TDK legújabb fejlesztésű optikai lemeze, amelyet a Ceatec nevű technológiai kiállításon mutatott be.
Vágólapra másolva!

Ez a kapacitás nagyjából 218 darab hagyományos DVD-ének felel meg. Az egy terabájtnyi adat eltárolásához egyelőre még elnevezés nélküli DVD-n tizenhat réteget alkalmaznak, amelyek mindegyike 32 gigabájtnyi információt tud raktározni.A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható, legnagyobb kapacitású Blu-ray lemezen is csupán négy adattároló réteg található. A négyszer több réteg alkalmazásához a kiolvasáshoz használt lézer fényét jól átengedni képes anyagot kellett használni, ennek köszönhetően maga a lemez is átlátszó.

Azonban a rétegek kialakítása a TDK fejlesztői szerint még nem elég optimális, a Blu-ray-énél két és félszer nagyobb vastagságuk, ennek köszönhetően pedig optikai torzítás léphet fel náluk. Az új fajta lemezeket otthoni használatra, írható formában is elérhetővé kívánja tenni a gyártó, de nagy adattároló kapacitásának köszönhetően például tévék is használni tudják majd filmes tartalmak raktározására. Azt, hogy mikor jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban, még nem tudni.

Forrás: [origo]