Bemutatták az első Google-tévés eszközt

Vágólapra másolva!
A Logitech Revue nevű eszköze nettévés funkciókkal vértezi fel  televíziót, de akár böngészni is lehet róla nagy képernyőn. A Google-szoftvert futtató eszköz a hónap végén debütál Amerikában, de még ottani mércével nézve sem lesz olcsó.
Vágólapra másolva!

Még tavasszal jelentette be a Google, hogy a számítógépek és a mobiltelefonok után a tévéket is meg akarja hódítani: egyes gyártó a cég szoftverét telepítik majd televízióikra, de különálló eszközökkel is el lehet majd érni a keresőcég szolgálatait a nappaliból. Az első ilyen tévéhez csatlakoztatható eszköz a Logitech Revue, amely október végén kerül az amerikai boltokba, s várhatóan jövő tavasszal érkezik majd meg Európába.

Filmeket a netről

A Revue bármilyen HDMI-csatlakozóval felszerelt tévével összeköthető, ez gyakorlatilag az utóbbi években piacra dobott összes lapos képernyős modellt jelenti, a régi képcsöves típusokkal viszont nem használható. A kicsi doboz az otthoni routeren keresztül kapcsolódik az internetre, vezérlése pedig a dobozban mellékelt vezeték nélküli minibillentyűzettel történik, amely egyben távirányítóként is funkcionál. Emellett Android szoftverrel szerelt, illetve iPhone okostelefonokról is vezérelhető a készülék egy szoftver telepítése után.

YouTube-videókat manapság már egy középkategóriás tévén is lehet nézni, a Revue extrája, hogy a népszerű videomegosztón kívül egy sor egyéb online forrásból is dolgozik, például tévécsatornák (mint a CNN és az HBO) vagy online tékák adatbázisaiban is tud keresni (az Amazon és Netflix támogatott, a Hulu egyelőre nem).

A Logitech lejátszója az otthoni hálózatra csatlakozó számítógépeken lévő filmeket, fotókat is megnyitja, emellett az eszközön lévő Chrome böngészővel a tévénézők akár kedvenc honlapjaikat is felkereshetik, például bejelentkezhetnek a Facebookra vagy a Twitterre is.

Még kint is drágának találják

A tévéhez csatlakoztatható készüléken egy később megjelenő szoftverfrissítés a Google mobiltelefonokon használatos Android operációs rendszerére írt alkalmazások használatát is lehetővé teszi majd, mellyel az eszköz tudását a felhasználók saját igényeik szerint bővíthetik majd ki. A Revue-höz egyebek mellett HD-felbontást használó webkamerát is árulnak majd, amellyel a felhasználók videohívásokat bonyolíthatnak le.

Forrás: [origo]

A Logitech Revue az USA-ban nettó 300 dolláros, azaz hatvanezer forintnak megfelelő áron debütál majd október végén, hazai bevezetéséről egyelőre semmilyen információ nincs, Európába a tervek szerint csak jövő tavasszal érkeznek majd meg a Google TV-s eszközök. Ezt még az amerikai szaksajtó is sokallja, mivel a hasonló szolgáltatást biztosító Apple TV-ért csupán nettó 100 dollárt, vagyis húszezer forint körüli összeget kérnek el - igaz, ez a berendezés nem alkalmas teljes értékű internetezésre, mivel csak egy egyszerű távirányítót adnak hozzá. Ugyanakkor a hagyományos hálózati médialejátszók árához képest a Revue még így is jó vétel lehet, mivel végeredményben egy internetes számítógép szerepét is betölti.