Okostelefon szoftver miatt perel a Microsoft

Vágólapra másolva!
Szabadalomsértésért perelte be a Microsoft a Motorolát. Az új telefonos operációs rendszer bevezetésén dolgozó szoftveróriás az Androidon talált fogást.
Vágólapra másolva!

A Microsoft bejelentése szerint a Motorola készülékei nem csak egy, de rögtön kilenc szabadalmukat sértik meg. A kilenc között ráadásul olyan levédetett ötletek is vannak, amelyek mindegyik piacon levő okostelefon szoftverben megtalálhatóak.

Problémásak például azok a programrészek, amelyek úgy működnek, mint a Microsoft leveleket, naptárbejegyzéseket és címlistát szinkronizáló megoldása, az Activesync. De lopottnak tartja a Microsoft az Androidban alkalmazott, a térerő és akkumulátor-töltöttség mérésésre és kijelzésére szolgáló módszereket is.

A Motorola azzal vívhatta ki a Microsoft ellenszenvét, hogy a telefongyártók közül egyedüliként nem fizet licencdíjat az Activesync technológiáért. Az elemzők szerint a cégnek több célja is lehet a mostani perrel. Az újabb drága Activesync licenc eladása mellett arra is utazhat a Microsoft, hogy a hónapokban megjelenő Windows Phone 7 futtatására képes készülék kiadására vegye rá a Motorolát - nyilatkozta a PC Worldnek Chris Hazelton, a The 451 Group elemzője. A negatívabb vélemények szerint a per célja lehet az is, hogy a dinamikusan fejlődő Androidot lelassítsa.