YouTube-sztár lesz Don Quijote

Vágólapra másolva!
Kétezer részre osztotta fel a Spanyol Királyi Akadémia Cervantes nagy művét, a Don Quijote-t, és arra kérik a netezőket, hogy olvassák fel a részleteket. 
Vágólapra másolva!

A YouTube-ra töltené fel a rendhagyóan elkészített, több mint ezer hang által elmondott hangoskönyvet az Akadémia. A mű első pár oldalát már meg is lehet találni a videómegosztón. A projektbe azért vágnak bele, mert érzésük szerint a spanyol nyelv nem kapja meg az őt megillető figyelmet az interneten. A tudós társaság spanyol irodalom egyik legfontosabb művének felolvasásával kívánja felhívni a figyelmet a spanyol szépségeire.

http://www.youtube.com/v/pxSxz9grNgA?fs=1&hl=en_US"Dologtalan olvasó! Elhiheted, ha nem esküszöm is, azt szeretném, ha ez a könyv..." - kezdődik a könyv

Az akadémia munkatársai kétezer részre osztották fel az ezer oldalasra rúgó, 126 fejezetre osztott regény szövegét. A vállalkozók egy-egy körülbelül féloldalas részletet mondhatnak kamerába. Se az Akadémia, se a projektnek helyet adó Google nem oldotta még meg, hogy a videórészleteket feliratozva lehessen megtekinteni, de mivel a techonológia adott hozzá, így reménykedhetünk, hogy előbb utóbb a spanyol hanghoz kérhetünk angol vagy akár magyar feliratszöveget is..

A spanyolul nem értők is bekapcsolódhatnak a Don Quijote olvasásba, bár ők biztosan nem fognak bekerülni a spanyol Akadémia válogatásába. A szélmalmokkal kardozó, az idők változása ellenére is lovagi elveket követő Don Quijote történet megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtárban is.