Ukrajnába is előbb ért a Google Instant, mint hozzánk

Vágólapra másolva!
A Google 12 országban jelentette be az új, Instant nevű felületének elindítását, ami azonnal megjeleníti a lehetséges találatokat, de Magyarország kimaradt ebből a körből. A cég már a kép- és videokeresést is belevette az Instantba, aminek a feketelistáján Paris Hilton is rajta van.
Vágólapra másolva!

Marissa Meyer, a Google keresőtermékekért felelős alelnöke szeptember 29-én mutatta be az új keresőfelület továbbfejlesztett változatát - írja a TechCrunch. Az azonnali keresési találatokat és keresőszó-javaslatokat mutató felület, ami a cég szándékai szerint felgyorsítja a webkeresést, az eddigi szöveges keresésen kívül már több kategóriában, így videóknál, képeknél, híreknél, blogbejegyzéseknél is használható.

A szeptember 8-án bemutatott Instantban már nem csak az első, a Google által legvalószínűbbnek tartott keresőszóhoz jelenik meg találati lista, hanem minden olyan javaslathoz megnézhető a le-fel gombok használatával, amit a szájt a keresőmező alatt megjelenít. Az Instant új változata, ahogy az lenni szokott a Google újításainál, folyamatosan élesedik a felhasználói fiókokban.

A Google Instant tegnaptól újabb 12 országban vált elérhetővé a kereső lokalizált változatain. A cég Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Hollandiában, Írországban, Kanadában, Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Svájcban és Ukrajnában tette elérhetővé a szolgáltatást, vagyis a második körből Magyarország kimaradt. (Idehaza egyelőre maximum a Google.com-on lehet kipróbálni a szolgáltatást, de kell hozzá egy Google felhasználói fiók.)

A Google Instant újításai

Az Instantról az is kiderült, hogy sok keresőszót kiszűrnek belőle. A 2600 című hackerkiadvány tett közzé egy hosszú listát azokról a kifejezésekről, amelyekhez nem jelenít meg találati javaslatokat a szolgáltatás. A listán főleg trágár, rasszista és erotikus kifejezések szerepelnek, de a Google a leszbikus, a meleg (lesbian, gay), a pornó (porn), a Playboy vagy a Paris Hilton keresőszavakat is kiszűrte a listából.

A cég azért jár el így, nehogy véletlenül olyan sértő tartalmakra irányítsa a gyerekeket vagy az ilyesmire érzékeny felhasználókat, amivel nem szeretnének szembesülni - mondta a CNN-nek a feketelistáról a Google szóvivője. Paris Hilton ennek értelmében azért kerülhetett a tiltólistára, mert a botrányairól ismert hírességről erotikus felvételek is keringenek az interneten. Az Instant feketelistáját a felhasználók jelzései alapján is bővítik.