Nokia C3: gépelős okosmobil a gimibe

Vágólapra másolva!
Elsőre azt hihetnénk, hogy a Nokia C3-00 egy butított okostelefon, de ennél sokkal jobb a koncepciója. Ha valaki a közösségi webhelyeken él, folyamatosan jelen akar lenni, de nem tud, vagy nem akar harmincezer forintnál többet költeni telefonra, akkor ezt a mobilt neki állították össze.
Vágólapra másolva!

Teljes magyar billentyűzetével és nagyméretű kijelzőjével könnyű elhitetni az avatatlan szemlélővel, hogy drága telefonunk van, sőt az érdeklődők lelkesedését lehet még tovább fokozni; elég elárulni az árát. Hogy lehet ilyen olcsó egy okostelefon? Sehogy, ez igazából egy buta és lassú telefon, ami olyan extrákat tud, hogy árához képest mindez mégis megbocsájtható lesz neki. Mindhárom szolgáltatónál harmincezer forint körüli összegért lehet megkapni kártyás csomagban és csak náluk - a Nokia tájékoztatása szerint hivatalos úton az országban nem forgalmazzák kártyafüggetlenül. A Telenornál Parktikummal 30 990 forint, a T-Mobilenál Dominóval 29 900, a Vodafone Vitamax csomagjában 25 990 és ezeket az árakat még tovább lehet faragni, ha neten adjuk le a megrendelést.

operációs rendszerNokia Series 40Árszintje miatt kapta a sokat megélt rendszert
képernyőMéret: 2.4", Felbontás: 320 x 240 képpont (TFT), 262 000 színárnyalat, Fekvőképes QVGAEnnyiért nem is rossz. De csak ennyiért.
külsőMéretek:115,5 x 58,1 x 13,6 mm, Tömeg: 114 g (akkumulátorral), Térfogat: 63,2 cm3Kellemes fogás
hálózatGPRS, EDGE, WLANA 3G kimaradt, de igazából nem is hiányzik
kamera

JPEG: 4x digitális zoom, önkioldó, videofelvétel hossza: a memóriakártya kapacitásának függvénye, téma, videomegvilágítás, fehéregyensúly, színtónus állítható

Vaku nélküli, 1600 x 1200 képpontos képek, minőségük megfelelő
zene, filmMP3/WAV/WMA/eAAC+
Flash Lite 3.0 stream, rádióvevő
A rádió sok adót behoz, de nem a legélvezhetőbb minőségben
memória55 MB beépített memória, microSD kártyával max. 8 GB-ra bővíthető2GB-os kártya az értékesítési csomagban
kapcsolatokBluetooth, mini usb, wlan, GPRS, EDGEA wlan és a mobilnet közti váltás nem egzakt minden alkalmazásnál
akkumulátor1320 mAh Li-Ion akkumulátor
Beszélgetési idő: 7 óra
Készenléti idő: 800 óra
Intenzív használat mellett is kibír majdnem egy hetet
árElőfizetéssel 6 990 és 11 900 forint, kártyás csomagban 25 990 és 30 990 között, kártyafüggetlenül nem értékesítikJó kompromisszum ezért az árért


Kívülről többnek látszik

Nem idegen a forma, a korábbi teljes billentyűzetes Nokiákra nagyon hasonlít, kellemes a súlya, ideális az egy kézzel íráshoz, mert a súlypontja a kijelző aljára, a billentyűkre esik. Kékesszürke színben (palaszürkének hívják) elég jól néz ki, de a másik kettő, a rózsaszínes és az arany (élénk rózsaszín, aranyfehér) variáns nem túl megnyerő. Kellemes kézbe venni, masszívnak hat, semmi nesz, semmi mocorgás nincs a készülékházban. Lágy, lekerekített vonalak jellemzik: van nála vékonyabb, de 13,6 milliméteres vastagsága épp ideális. Az egész megjelenését a gombsorok és a kijelző határozzák meg.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Két oldalán végigfutó, a kijelzőt is meghajlító törésvonala szokatlan megoldás, ami oldalról nézve egyértelműen ront a kijelző olvashatóságán és csak teljesen szemből nézve, bekapcsolt háttérvilágítással nem zavaró. A hátlap dísze az indokolatlanul nagy kamera, óriási a plexiburkolat a kis optikához képest. Egy vaku nélküli, két megapixeles kamera ma már nem akkora dolog, hogy így ki kéne emelni. A minőségérzetnek jót tesz a fém hátlap, innen nézve a kétoldali törés még ergonomikusabbá teszi a formát. Felépítése a sok gomb ellenére is sallangmentes, mindössze két csatlakozó van a tetején, egy a szabványos vékony Nokia töltőnek, egy a 3,5 milliméteres jackdugóknak - még külön hangerőszabályozó gomb sincs.

Közösségben a legjobb

A C3-ban a régi ismerős Symbian Series 40 operációs rendszer dolgozik, emiatt elég lassan futnak rajta az alkalmazások. Menürendszere semmi meglepetést nem tartogat, tizenkét ikont rendezhetünk többféle nézetbe, a sorrendjük is változtatható, akárcsak a két darab krómszínű gyorsbillentyű és a kétoldali választógomb funkciója is. A főképernyőn egyszerre három widgetet futtathatunk, közöttük Twitter és Facebook profilunkat, amiket a Közösségek funkció tömörít, az emailt, a zenelejátszót, kedvenc névjegyeinket vagy a gyorshivatkozás sort, amit külön is lehet szerkeszteni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Gyárilag Opera Mini webböngészőt telepítettek, ami wifin és mobilneten sem túl gyors. Az alkalmazások sem működnek csettintésre, a Facebookra szintén jó időt kell várni, csak a Twitter és az előre definiált email-fiókok gyorsabbak valamivel. A telefon funkciói között van még chatszolgáltatás is, ezzel elérhetjük MSN, Gtalk és Yahoo fiókunkat és a többi alkalmazással szemben ez valóban képes állandóan futni: beállíthatjuk, hogy a bejövő üzenetekről hogy kérünk értesítést és ez sokkal gyorsabb a többinél. A szokásos (átváltó, világóra) alkalmazások közé telepített Flickr elérés az egyedüli érdekesség.

Telefonálni minek?

A hétköznapi használhatóságot növelő funkciók mellett ez azért még mindig egy telefon is, így nagy meglepetés volt, hogy csak ilyen rossz hangminőségre képes a készülék. Belső hangszórójának teljesítménye kielégítő, de a kihangosító funkciót inkább ne erőltessük, az már évekkel ezelőtt sem tartozott volna az élvonalba. A teljes magyar billentyűzet azonban kellemes meglepetést okozott. Kis méretük ellenére a gombok pontosak, nem kell az átlagosnál finomabb kéz a használatukhoz. Van náluk jobb is, de ennyi pénzért rugalmas felfüggesztésükkel jó kompromisszumot kaphatunk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ha már a telefonálás nem nagy élmény, akkor vessük bele magunkat a szövegalapú szolgáltatásokba. Működik a prediktív szövegbevitel, a chat kliens talán a legstabilabban megy az összes közül, dübörög a Facebook, közben még pár tweetet is megírhatunk. Egy probléma van: ha nem rendelkezünk korlátlan mobilnet előfizetéssel. Bár a telefon beállításainál kiválasztottuk, hogy ahol lehet, a vezeték nélküli internetet használja és kérdezzen is rá a kapcsolat típusára minden kapcsolódáskor, mégis használta a wapot, ami azzal jár, hogy a kártyás csomagunk egyenlege kis tízforintos nagyságrendekkel, de folyamatosan fogy. Nem sikerült rájönni, hogy melyik widget a bűnös, de egy biztos, ilyen esetben a havidíj nélkül rendelkezésre álló szolgáltatás lemondása a legegyszerűbb. Innentől egy lehetőség marad, wifi spotokat vadászni. Közkönyvtár, magán fogorvosi rendelő, gyorséttermek környéke jöhet szóba.

A készülék dobozában csak egy hálózati töltő és egy nem túl kifinomult headset van. A kisméretű usb csatlakozáshoz a kábelt csak külön tartozékként lehet megkapni, viszont a telefonban egy két gigabájtos kártya várja a felhasználót. Ebből is látszik, hogy a C3-00 nem a csúcsra járatott üzleti élet munkaeszköze, de még csak nem is pótlék a sikertelen managereknek, sokkal inkább egy jó lehetőség azoknak, akik szeretnének egy tetszetős, SMS-írásra optimalizált telefont, amivel alkalmanként hozzáférhetnek az internethez és a közösségi oldalakhoz. Ez a Nokia lehetne a gimisek okostelefonja, mint ilyen, jól megállja helyét, sőt még azon túl is - a C3-as az árát nézve mindenképp ajánlható.