Szellemi hagyatékát szeretné megvédeni a pereskedő Paul Allen

Vágólapra másolva!
A Microsoft társalapítója 11 céget vádol szabadalomsértéssel a legnagyobb online vállalatok közül, beleértve a Google-t, a Facebookot vagy a Yahoot. A dúsgazdag IT-guru valószínűleg feledésbe merült munkáját szeretné megvédeni a különös lépéssel.
Vágólapra másolva!

Az AOL, az Apple, az Ebay, a Facebook, a Google, a Netflix, az Office Depot, az OfficeMax, a Staples, a Yahoo és a YouTube ellen nyújtott be keresetet Paul Allen, a Microsoft egykori társalapítója pénteken a Seattle-i szövetségi bíróságon szabadalomsértés vádjával. Allen szerint az említett vállalatok az ő 1992 és 2000 között működött cége, az Internal Research szabadalmait sértették meg, összesen négyet.

A cégek legtöbbjét ezek közül kettő miatt pereli az egykori programozó. Ezek leírása meglehetősen általános megoldásokra vonatkozik: az első egy "online hírböngészőre" vonatkozik, amely a nap folyamán összegyűlt televíziós és írott híranyagok áttekintését teszi lehetővé, a másik pedig böngészés közben hívja fel a felhasználó figyelmét az őt esetleg érdeklő tartalmakra, vagy mások cselekvéseire. Ez utóbbinak megsértésével Paul Allen a Facebookot vádolja.

A Microsoft társalapítójának keresete külön kitért a Google-ra is, amelyet indulásakor az Internal Research támogatott (többek között az IBM egyik kutatóintézete mellett). A Google válaszközleményében "szerencsétlennek" nevezte a keresetet, és helytelenítette, hogy Allen cége a piac helyett a tárgyalóterembe viszi a versenyt, a Facebook vezetése pedig kijelentette, hogy a kereset minden érdemet nélkülöz, és elszántan küzdenek majd ellene.

Az elismerés lenne a lényeg

Az 57 éves Allen elvileg akár többmilliárd dollárt is kereshet a pereskedéssel, ha ő nyer, de mint azt pénteken szóvivője is megerősítette, nem a pénz motiválja - írja a Seattle Times. A veterán IT-vállalkozó 13,5 milliárd dolláros vagyonával ugyanis az USA harmadik (és a világ egyik) leggazdagabb embere, így valószínűleg szellemi hagyatékát szeretné biztosítani a pereskedés révén - nyilatkozta a napilapnak a Richmondi Egyetem szabadalmi ügyekkel foglalkozó szakértője, Christopher Cotropia.

Paul Allen ugyanis 1983-ban rákbetegsége (az immunrendszert támadó Hodgkins-kór) miatt hagyta ott a Microsoftot, amiből kikezelték ugyan, de 2009-ben ismét hasonló problémát diagnosztizáltak nála. Második betegségéből idén év elején gyógyult fel teljesen. Ez lehet a magyarázat arra, hogy Allen most szeretné hivatalosan is a magáénak elismertetni azokat a feledésbe merült újításokat, amelyeket a kilencvenes években kutatók tucatjait alkalmazó vállalkozása fejlesztett ki, de végül csak szabadalmaztatásukig jutott, és mások ültették át azokat a gyakorlatba. Cotropia szerint a pereskedés teljes egészében személyes ügy Allen számára.